2012-08-02 18:37:31• hírek • Kocsis Zoltán

Idén stagnál a bélteki fürdő építése

Idén már nem lesz látványos előrelépés a krasznabélteki termálfürdő építésével kapcsolatban, ám jövőre folytatódnak majd a munkálatok. Ezt Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke jelentette ki a helyszínen tett látogatása alkalmával.

A tanácselnök a sajtó támadásaira reagálva elmondta, az MT július 23-i döntése semmiben sem érinti negatívan a munkálatokat. A tanácsülés akkor 1,7 millió lejt vont el a beruházástól. Stef szerint erre azért volt szükség, mert a licit lezárása után még legalább 3-4 hónap, amíg a szerződést meg lehet kötni egy kivitelezővel. Ez pedig azt jelenti, hogy idén már semmilyen munkát nem végeznek el, amit a tanácsnak ki kellene fizetnie, a pénzt pedig kár lett volna nem felhasználni. Az év hátralévő periódusában a legfőbb cél a kivitelezési szerződés megkötése, hogy aztán tavasszal elkezdődjön a tényleges munka.

A tanácselnök elmondása szerint további három millió euróra van szükség a beruházás befejezéséhez. Ezért a turisztikai minisztériumhoz fog fordulni anyagi segítségért.

A Krasznabéltek központjától négy, Szatmárnémetitől 26 kilométerre fekvő fürdőt 1736-ban nyitották meg. Az ott található termál- és gyógyvizek jótékony hatással vannak a reumatikus, érrendszeri és nőgyógyászati problémákra.

A rendszerváltás óta a községi önkormányzat egyik kiemelkedően fontos terve a fürdő modernizálása és ismételt üzembe helyezése, ám anyagi fedezet híján ez immár két évtizede várat magára. Jelenleg minden infrastrukturális feltétel (bekötő út, áram, kanalizálás, ivóvíz) adott. Az újonnan fúrt kutakban 160 méter mélyről, 12 liter/másodperc hozammal áramlik a 70 Celsius-fokos víz.

A tervek szerint két külső és egy belső medence, szálloda, parkolók várják majd a szórakozni, pihenni, gyógyulni vágyókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: