2009-11-23 15:15:54• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Már ássák Basescu sírját

Crin Antonescu, a romániai elnökválasztáson harmadik helyen végzett liberális jelölt hétfőn kizárta annak a lehetőségét, hogy a második fordulóban Traian Basescut, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjét támogassa.

Leszögezte: kizár minden tárgyalási lehetőséget Basescuval, és ebben a szellemben kezdik el az egyeztetést a párton belül és a többi parlamenti erővel arról, mire kérjék szavazóikat a második körben. Kifejtette: azért nem támogatja Basescut, mert újabb ötéves mandátuma szerinte "a lehető legnagyobb veszélyt" jelenti a demokrácia értékei szempontjából. A liberális vezér kizárta a Basescut támogató demokratákkal való együttműködés lehetőségét is mindaddig, amíg őket a jelenlegi államfő "irányítja".

Basescu vasárnap este, az elnökválasztás első részeredményeinek közzététele után kijelentette, hogy szerinte a jobboldali pártok győztek, ugyanis a demokraták és a liberálisok jelöltjei több mint 50 százalékos támogatottságnak örvendenek. Antonescu szerint azonban Basescu nem tekinthető jobboldali jelöltnek. Emlékeztetett arra, hogy a választási kampányban végig azzal érvelt: más szemléletmódra van szükség, mint amilyet Basescu képviselt első öt éves mandátuma idején. Antonescu szerint pártjának szavazói a jelenlegi államfő által képviselt "modell" ellen szavaztak.
Leszögezte: továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a független Klaus Johannis, Nagyszeben németajkú polgármestere legyen Románia miniszterelnöke. Erről tárgyal a Szociáldemokrata Párt államfőjelöltjével, Mircea Geoanával, aki Basescu kihívója lesz az elnökválasztás december 6-i második fordulójában. Antonescu jelezte, hogy várhatóan kedden találkozik Geoanával és Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével.


A PNL vezetője Basescu sírját ássa
A PNL vezetője Basescu sírját ássa



Az elnökválasztás előtt a szociáldemokraták, a liberálisok és az RMDSZ is Johannist javasolta miniszterelnöknek, akit azonban Basescu elutasított. 

Geoana üdvözölte Antonescu hétfői bejelentését. Emlékeztetett arra: az október közepétől tartó romániai kormányválság idején ők is támogatták, hogy az elnökválasztásig Johannis legyen a miniszterelnök. Geoana jelezte: hajlandó elfogadni, hogy az elnökválasztás után is őt jelölje miniszterelnöknek, ha megnyeri az elnökválasztást. Szerinte a nagyszebeni polgármester "tökéletesen felkészült a tisztség betöltésére". Geoana bejelentette, hogy már megkereste telefonon a polgármestert, aki most külföldön tartózkodik, de vele is egyeztetnek, miután visszatér az országba.

Az elnökválasztás december 6-i második fordulójában a liberálisok szavazatai dönthetik el, hogy a versenyben maradt két jelölt, Basescu és Geoana közül melyik győz. A liberálisok jelöltje több mint 20 százalékot kapott az első fordulóban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: