2015-12-29 18:10:00• hírek • Kocsis Zoltán

Száz kilométer fél láda sör árából

Több romániai város, mint például Brassó, egy nagyobb, kínai buszt teszteltek. Annak ára 500.000 euró, az akkumulátora pedig 150.000 euróba kerül, mesélte Molnár Csaba.

Tizenhat napon keresztül összesen 1680 kilométert tettek meg a Transurban sofőrei azzal az elektromos busszal, amelyet a cseh gyártó bocsátott rendelkezésre. Noha a tesztek összességében pozitív tapasztalatokkal zárultak, az utasoknak is tetszett a SOR busz, mégis kevés az esély arra, hogy a közeljövőben hasonlók közlekedjenek Szatmárnémeti útjain.

Izlandon, Szibériában, Szlovákiában, Lengyelországban, Bulgáriában, Moldovában, Németországban, Svájcban, Csehországban is egyre több SOR márkájú elektromos busz szeli a városok útjait. November második felében Szatmárnémetiben is kipróbálhatták a cseh gyártmányú buszt az utasok, többek között az 1-es, a 10-es vagy a 16-os vonalakon. „Az utasok részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk, tetszett nekik", számolt be a tapasztalatokról megkeresésünkre Molnár Csaba, a Transurban aligazgatója. „A sofőreinknek is pozitív tapasztalataik voltak vele kapcsolatban. Igaz, többen jelezték, olyan halk volt, hogy szokatlan volt vezetniük. A buszban ugyanis normális esetben csak a kompresszor halk hangját lehetett hallani", tette hozzá Molnár.

Na és nem normális esetben? „A busz karosszériája, felfüggesztése elég merev. A rosszabb útszakaszokon, mint amilyen a 17-es lakónegyedben az Independentei út, ott bizony nagyon rázott, zörgött rajta minden, mintha szét akarna esni", folytatta az igazgató.

Ugyan a gyár szerint 250 kilométert lehet megtenni a busszal egyetlen töltéssel, a szatmári sofőröknek 156 kilométer volt a rekordjuk. „Sokat számít, milyen időben használják a buszt. A fűtése ugyan gázolajjal működik, de jelentős elektromosságot is használ. Sok függ a sofőrök vezetési stílusától is. Fékezéskor ugyanis, vagy amikor a motor nem húz, akkor elkezd tölteni", magyarázta Molnár.

Egy töltés amúgy 6-7 órát vesz igénybe. Érdekesség, hogy az akkumulátort csak 30%-os töltöttségi szintig „szabad" lemeríteni: ez alatt ugyanis a SOR nem működik.

A busz legnagyobb vonzereje, egyben a legnagyobb problémát egyaránt az anyagi vonzatai jelentik. „Fogyasztása rendkívül kedvező! Számításaink szerint 100 kilométert mintegy 25 lej értékű villanyáram elfogyasztásával tesz meg, míg gázolajjal működő hasonló buszok 150 lej körüli összeget emésztenek fel 100 kilométer megtétele során. Ugyanakkor a busz ára 300.000 euró plusz áfa. Ehhez jön a százezer euró értékű akkumulátor, amelyet öt évre garantál a gyár", magyarázza a szakember. Ezzel azonban nem is érnek véget az anyagi vonzatú kérdések, hisz komoly infrastrukturális fejlesztéseket is igényelnének az elektromos buszok: például fedett helyekre lenne szükség a töltésekhez....

Ilyen körülmények között az aligazgató szerint nem túl valószínű, hogy a közeljövőben elektromos buszok járják Szatmárnémeti útjait. „Erre akkor látok esélyt, ha pályázni lehetne a buszok megvásárlására. Ha például az ár 90%-át fizetné az EU, a fennmaradó közel 30.000 eurót a vásárló, akkor esetleg. Közel ennyibe kerül ugyanis egy használt busz is", vázolta fel a lehetőségeket és korlátokat a Transurban aligazgatója. „Még nem tudni, pontosan mire lehet majd pályázni, de úgy tűnik, inkább a villamosok fejlesztésére lesznek kiírások. Azok is elsősorban nagyvárosok számára. Mi meg távolról sem számítunk annak...", tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: