2020-02-20 12:18:26• hírek • Hirado.hu

Már a neandervölgyi ember is temetkezett

Foto: © Graeme Barker
Foto: © Graeme Barker

Kutatók egy kurdisztáni barlangban bukkantak egy eltemetett csontvázra. A lelet helye, a Shanidar-barlang az 1950-es években vált híressé, amikor Ralph Solecki amerikai régész 10 neandervölgyi férfi, nő és gyermek maradványát fedezte fel – adta hírül a livescience.com.


“Solecki teoriája szerint egyes egyedek a barlang rájuk zuhanó törmelékei miatt vesztették életüket, egyes egyedek esetében pedig formális temetkezési rítusokat lehet felfedezni” – írták a kutatók a most felfedezett csontvázzal kapcsolatos tanulmányukban.

A Solecki ásatásait követő években a helyi kecskepásztorok menedékként használták a barlangot. A régészek az Iszlám Állam elkövetett terrorcselekmények miatt csak 2015-ben tértek vissza a barlanghoz. Visszatérésük után nem számítottak arra, hogy egy újabb neandervölgyi csontvázra bukkannak.

A felfedezett egyed a kutatók szerint középkorú lehetett. Csontváza jelenleg az angliai Cambridge-ben van, ahol a DNS-vizsgálatot végeznek rajta. Fogainak vizsgálatából a kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy mivel táplálkozott, reményeik szerint azt is megtudják, hogy hol töltötte fiatalkorát.

A kutatók a megtalált neandervölgyi csontváz alatt más egyedtől származó fogsorra, és további más egyedek maradványaira is rábukkantak. Ez felveti a kérdést, hogy vajon temetkezési helynek használták-e a barlangot a neandervölgyiek. Ráadásul a csontvázak egy kiásott árokban feküdtek, ami a kutatók szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy eltemették őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: