2011-11-15 12:32:38• hírek • MTI

Már a jövő évi gazdasági növekedésre koncentrálnak

Orban fogja vezetni az uniós alapok lehívásával foglalkozó minisztériumot
Orban fogja vezetni az uniós alapok lehívásával foglalkozó minisztériumot
Románia az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, az államháztartási hiánynak pedig nem szabad meghaladnia a GDP 4,4 százalékát.

A közberuházások növelésével akarja élénkíteni a jövő évi gazdasági növekedést a román kormány.

A 2012-es román állami költségvetés tervezete szerint a kormány 7,5 százalékkal növeli a közberuházásokat, így ezek értéke eléri a 37,8 milliárd lejt (a jelenlegi árfolyamon mintegy 8,8 milliárd eurót), ami a jövő évre tervezett bruttó hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékának felel meg.

Emil Boc miniszterelnök leszögezte, hogy az általa vezetett kormány óvatos költségvetés elfogadására készül, amely nélkülözi a populista intézkedéseket, annak ellenére, hogy a jövő év választási esztendő lesz Romániában.
Boc szerint a GDP tervezett 2 százalékos növekedését csak úgy lehet elérni, ha növelik a közberuházásokat, s ezzel a munkahelyek megtartásához, valamint újak teremtéséhez is hozzájárulnak.

A román pénzügyminisztérium által közétett költségvetési tervezet szerint enyhén csökken a szociális és a személyi kiadásokra szánt összeg, ugyanakkor 11,2 százalékkal többet költenek a szolgáltatásokra és különböző javak beszerzésére.
A román minisztériumok többsége több pénzből gazdálkodhat, főként azok a tárcák, amelyek az európai uniós pályázatok önrészét biztosítják. Romániában prioritást jelent az uniós pénzek lehívási arányának növelése, mert Románia a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésből a rendelkezésére bocsátott strukturális alapoknak eddig még a tíz százalékát sem hívta le.

A folyamat hatékonyságának növelése érdekében ősszel uniós alapok lehívásával foglalkozó minisztériumot hozott létre a bukaresti kormány, amelyet Leonard Orban, az Európai Bizottság egykori, többnyelvűségért felelős biztosa vezet.
Románia nemzetközi hitelezői is sürgetik az uniós pénzek lehívásának növelését. Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége vezetője szerint a jövő évben Románia akár 2 milliárd euróval is növelheti a közberuházások értékét az európai alapoknak köszönhetően.

Franks szerint a jövő évre remélt 2 százalékos gazdasági növekedést a közberuházások és a fogyasztás biztosíthatja. A jövő évi költségvetés 1,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol, de a deficit elérheti a 2,5 százalékot is.
Jelenleg ugyanis a költségvetés-tervezet nem számol bér- és nyugdíjemeléssel, de a kormány nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a második félévtől enyhén növelje ezeket. Franks szerint az infláció mértékének megfelelő 3-4 százalékos emelésről lehet csak szó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: