2010-03-14 21:58:33• hírek • Szatmár.ro

Már a hétvégén ünnepeltek

Szamosdarán, Halmiban, Szatmárudvariban, Vámfaluban, Apában, Tamásváralján, Magyarcsaholyban, Gencsen, Szatmárhegyen, Szatmárpálfalván, Vetésen, Dobrán, Óváriban, Ákoson, Krasznamihályfalván tartottak vasárnap kulturális műsorral egybekötött ünnepi istentiszteletet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére.

A szamosdarai református templomban Versényi István helybeli lelkipásztor azt hangsúlyozta ki igehirdetésében, hogy a magyar népet, ugyanúgy, mint Isten kiválasztott népét az Úr megannyiszor megmentette a történelem viharaiban, pedig számtalan alkalommal a halálát hirdették. A lelkész szerint azokra kell ezen a napon emlékezni, akiknek szabadságvágya lehetévő tette, hogy ma magyarul imádkozhatunk ebben a tájegységben. Găman Mihály, a község polgármestere köszöntője után Pelle Ágnes tanítványai adtak elő verses-zenés ünnepi műsort, majd a megjelentek megkoszorúzták a templom falán lévő, első és második világháborús áldozatok emléktábláját.


Ünnepi istentisztelet a Darai Református Templomban
Ünnepi istentisztelet a Darai Református Templomban



Halmiban ökumenikus istentisztelettel egybekötött, a község egész magyarságának ünnepe volt a vasárnap délelőtt. A református templomban Kovács István római katolikus plébános prédikált, és a halmi, dabolci, valamint kisbábonyi református lelkészek mondtak köszöntő beszédet. A gyerekek ünnepi műsort adtak elő. A temetőben található kopjafa előtt Erdei D. István parlamenti képviselő beszélt, majd a koszorúzás következhetett.

Vetésen két, most felkutatott egykori nemzetőr sírjánál folytatódott az ünnepi istentisztelet - a rendezvényben aktív szerepet vállalt a Török József vezetett Vetési Albert Kultúrkör. A versek és énekek után megkoszorúzták a két sírt.

Mikolában ezúttal is Gellért Sándor emléktáblája előtt tisztelegtek negyvennyolc-negyvenkilenc emléke előtt az ünneplők. Dobos Csaba, községi RMDSZ-elnök az esemény mai fiataloknak szóló üzenetéről beszélt. Citerazene kíséretében az iskolások negyvennyolcas dalokat énekeltek, alkalomhoz illő verseket szavaltak.


Gellért Sándor táblája előtt tisztelegtek
Gellért Sándor táblája előtt tisztelegtek


Volt, ahol nagyobb szabású kulturális előadás képezte az ünnepi rendezvény lényegét. Túrterebesen Kiss Kálmán előadása után a helybeli gyerekek adtak elő ünnepi műsort a kultúrotthonban, majd az elöljárók megkoszorúzták a hősök emlékművét.

Kökényesden alig fértek be az ünneplők a kultúrotthonba vasárnap délután. Itt a helyi iskola szervezte az emlékműsort: táncokat, színdarabokat, verseket, énekeket adtak elő a diákok, tanítóik, tanáraik felkészítésében.

Tasnádon 15 órai kezdettel a moziteremben tartottak ünnepi műsort, amelyen felléptek a helybeli kultúrcsoportok.


Kökényesden alig fértek be a kultúrotthonba
Kökényesden alig fértek be a kultúrotthonba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: