2010-10-09 11:45:07• hírek • Kocsis Zoltán

Bevenni Párizst

Eltökélten, de kevés eséllyel lép pályára szombaton Románia a Stade de France-ban.

Nem indult valami jól a 2012-es Európa-bajnoki selejtezősorozat Franciaország és Románia számára, ezt bátran kijelenthetjük. Míg azonban a franciák a fehéroroszok elleni hazai vereség (0-1) után javítani tudtak Boszniában (2-0), addig a románok az albánok elleni hazai iksz (1-1) után Minszkben is csak egy gól nélküli döntetlent értek el. Miközben a második fordulóban mindkét együttes legalább elfogadhatónak nevezhető eredményt ért el, addig a az első játéknap arra kötelezi őket, hogy a harmadik etapban begyűjtsék a három pontot. Ez főleg a galloknak lenne fontos, hisz ha győzelem nélkül abszolválnák az első két hazai meccsüket, az komoly gátat szabhat kvalifikációs álmaiknak, míg Románia, figyelembe véve az erőviszonyokat, egy döntetlennel is elégedett lehetne.

Erőt adhat a vendégeknek, hogy legutóbb alig egy esztendővel ezelőtt, 2009 augusztusában léptek pályára tétmeccsen Párizsban, akkor pedig egy 1-1-es döntetlent értek. Érdekesség, hogy mindkét gólt hazai játékos szerezte, Henry találata után Escudé talált saját kapujába. Jelenleg egyik futballista sincs a hazai keretbe, mint ahogy a kispadon sem Raymond Domenech ül, hanem Laurent Blanc. Az egykori világ-és Európa-bajnok védő pedig bátrabban nyúl a hazai bajnokságban játszó fiatalokhoz, így bekerült a keretbe Rami (Lille), M'Vila (Rennes), Valbuena (Marseille), Gameiro (Lorient), Tremoulinas (Bordeaux), Sakho (PSG) vagy Payet (St.Etienne) is. Közülük első három játékosnak komoly esélye van, hogy ott legyen szombaton a kezdőben.

Komolyan átalakult a román csapat is, hisz a tavaly pályára lépők közül Razvan Lucescu nem ezúttal nem számít Coman, Nicu, Ghioane, Surdu, Mara, Codrea és Bucur szolgálataira, ott van viszont a keretben Maftei, Rat, Radoi, Chivu, Apostol, Roman és Marica. Az utóbbinál elidőzve egy kicsit, a román sajtó szerint komoly esély van arra, hogy a Stuttgart tehetséges ám formán kívüli csatára még a kispadra se üljön le Párizsban.


Egy biztosa: nehezebb lesz, mint Minszkben volt fotó: frf.ro
Egy biztos: nehezebb lesz, mint Minszkben volt fotó: frf.ro


 

A román csapat legbiztosabb pontja a védelem, ahol a Sapunaru, Tamas, Chivu, Rat négyesnek biztos a helye. Mögöttük, a jelek szerint, Pantilimon kiszorította Lobontot a kapuból, előttük pedig a Radoi, Apostol kettős gondosodhat majd a középpálya stabilitásáról. A két szélen Cocisnak és Zicunak a két csatárt, Niculaét és Stancut kell majd támogatniuk. A nevek azt sugallják, hogy Lucescu egy mozgékony és technikás támadó sor mellett tette le a voksát, mintegy kontrákra rendezkedve be. A román kapitány középen szeretné „megfogni" a franciákat, ami azt jelenti, hogy Ratnak és Sapunarunak nehéz dolga lesz a két szélen Maloudával és Valbuenával. Főleg a Sahtar Donyeck védőjének gyűlhet meg a baja emberével (a két francia szélső várhatóan gyakran cserélgetik majd a széleket), mivel az előtte játszó Zicunak nem a védekezés az erőssége. Éppen ezért nem kizárt, hogy a taktikailag fegyelmezettebb, fizikailag erősebb Deac mégis helyet kap a kezdőben, ám az nem válik előnyére, hogy a Schalkéban hetek óta a kispadra sem fér fel...

Végezetül ejtsünk néhány szót a csoport állásáról. Péntek este már két meccset lejátszottak a D csoportban, és mindkét eredmény kedvezett a szombaton pályára lépőknek. Az a tény, hogy a csoportelső Albánia 1-1-es döntetlent ért el odahaza Bosznia-Hercegovina ellen, nem sorolható a meglepetések közé, még akkor sem, ha a vendégek egy hajszálnyival esélyesebbeknek tűntek. Meglepetés viszont, és nem is kicsi, hogy Fehéroroszország csak gól nélküli döntetlent ért el Luxemburgban. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a franciák nyernek, a csoport élére is állnak és megvan erre az esélye Romániának is, ám ehhez egy két gólos győzelemre lenne szüksége a Stade de France-ban.

Európa-bajnoki selejtező:
Franciaország - Románia 22:00 ProTv

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: