2009-03-27 12:11:21• hírek • MTI

Már 84 ország csatlakozott

A Nagy Piramistól az Akropoliszig, az Eiffel-toronytól a Sears-toronyig, összesen 84 ország 2800 településén hunynak ki a fények a második alkalommal megrendezésre kerülő Föld órája akció keretében szombaton este, romániai idő szerint 20.30 órai kezdettel.

Az időzónáról időzónára haladó környezetvédő akció során a fölöslegesen égő fények lekapcsolásával a klímaváltozásra akarják felhívni a figyelmet.

"A Föld órája erőteljes állásfoglalás arra nézve, hogy a világ meg tudja oldani ezt a problémát" - mondta Carter Roberts, az akciót támogató Természetvédelmi Világalap (WWF) vezetője. "Mindenki érzi a klímaváltozással járó erős hatásokat" - tette hozzá.

A tavalyi Föld órája akcióban szereplő négyszázhoz képest hétszeresére, 2800-ra nőtt a résztvevő városok és települések száma. 2007-ben az ausztráliai Sydney indította útjára a mozgalmat, akkor még csak ott hunytak ki a fények. A 2012-ben lejáró kiotói szerződés végének, és az azt felváltó dokumentumot tárgyaló decemberi koppenhágai tanácskozás közeledtével csak nőtt az érdeklődés az akció iránt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár márciusban a YouTube internetes videomegosztó portálon tett közzé üzenetet, amelyben a Föld óráját hirdette, és egy hatékony klímavédelmi egyezmény elfogadására szólított fel. "A Föld órája lehetőség a világ polgárai számára, hogy világosan megüzenjék: tetteket akarnak a klímaváltozás ellen" - mondta a diplomata.

A Föld órája 2009 világszerte jelenlévő nagyvállalatok, non-profit szervezetek, iskolák, tudósok, és hírességek támogatását is elnyerte. Kevin Bacon amerikai színész mellett Cate Blanchett ausztrál színésznő, és Desmond Tutu érsek is kiállt az esemény mellett.

Az Egyesült Államokban a New York-i Empire State Buildingtől és a Broadway fényeitől kezdve az 53 lakost számláló alaszkai Iglugig településig sötétülnek el az utcák.

Egy kis kedvcsináló az idei akcióhoz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: