2012-02-09 17:14:35• hírek • Szatmár.ro

A hideg okozta sérülések elleni védekezésről

A nagyon alacsony téli hőmérséklet növeli a fagyásos sérülések kockázatát (főleg a végtagok, orr, fül esetében), valamint a kihűlését, amely akár életveszélyes is lehet.

Fagyásos sérülés kialakulásában nagy szerepet játszanak a következő tényezők:

- szél (- 7°C-ban, 70 km/h sebességű szél mellett a hűtési hatás felér a - 40°C-nál, szélcsendben tapasztalhatóval)
- nedvesség
- tengerszint feletti magasság (azért mondják, hogy a hegyen öltözz melegen még mielőtt fáznál, egyél még mielőtt megéheznél és igyál még mielőtt megszomjaznál)
- hajlék hiánya, illetve több nap eltöltése fűtetlen helyiségben
- szélsőséges életkori csoportok
- sovány testalkat
- éhezés és kimerültség
- mozgáshiány (mozgáskorlátozó betegségek és mozgásszegény életmód egyaránt)
- a test egyes részeire gyakorolt nyomás (túl szoros ruházat / lábbeli)
- szeszes ital fogyasztása és dohányzás (nagyon fontos!).

A perifériás szervek fagyásakor (kéz, láb, fül, orr, arc), a következő a teendő:

- A fagyássérült személyt fűtött helyiségbe kell vinni (ne legyen melegebb, mint 25°C)
- El kell távolítani a nedves vagy szoros lábbelit, ruházatot, gyűrűket
- Fel kell melegíteni a fagyott testrészt, mégpedig nagyon lassan: közvetlen kontaktusba tenni a normális hőmérsékletű bőrrel (kezeket a hónaljba, a ruha alá tenni, fület-arcot tenyérrel befedni), vagy, pl. a lábakat mosdótálba töltött meleg vízbe tenni (maximum 40°C-os lehet!), majd felitatva megtörölni és nagyon lazán, száraz, meleg törölközőbe csavarni. Tilos szorosan bekötözni, mivel ez tovább súlyosbítja az amúgy is rossz vérkeringést.
- A páciens kapjon meleg folyadékot: levest, teát (nem forrót!), magas tápértékű ételt (pl. csokoládét).

Nagyon fontos:

- Tilos a fagyott testrész dörzsölése, masszírozása (különösen a hóval való dörzsölés!!!)
- Tilos a gyors ütemű felmelegítés, mert súlyos keringési zavart okozhat. Ugyanígy, tilos közvetlen hőhatásnak kitenni (melegvizes palack, kályha mellé ültetés), mivel a fagyott testrész hőérzékelése nem működik, és könnyen keletkezhetnek égési sérülések, súlyosbítva a helyzetet.
- Tilos dohányozni (érösszehúzó hatása méginkább rontja a vérkeringést), valamint szeszes italt fogyasztani (értágító hatása miatt növeli a fagyott testrész ödémáját és fokozza a fájdalmat, rontja a vérkeringést).
- Tilos időlegesen felmelegíteni a fagyott testrészt, ha a szállítás alatt nem lehet megóvni az újrafagyástól, mivel így a sérülések még komolyabbak lennének.

A szervezet kihűlésekor (ha a testhőmérséklet 35°C alá süllyed, vagy ha 30°C alá kerül, ez már rendkívül veszélyes), fokozatos felmelegítésre van szükség, fűtött helyiségben, eltávolítva a hideg, nedves ruházatot, száraz ruhába öltöztetve, meleg takarókkal betakarva. Kapjon az illető meleg levest, és, különösen, ha idős személyről, krónikus betegről vagy kisgyerekről van szó, részesüljön orvosi ellátásban. Figyelem: a szeszesital-fogyasztás, annak ellenére, hogy „belső melegség" érzetét keltené, fokozza a hőleadást a teljes testfelszínen, ezért szigorúan tilos! Ha a páciensre mindenféle fűtött helyiségtől távol találnak rá, be lehet takarni meleg takarókkal, újságpapírral, hőszigetelő fóliával; amíg pedig a szállításra várakoznak, fektessék vastag, száraz fenyőág- vagy szalmarétegre.

Egy utolsó tanács: ne hanyagolják a kesztyű és a sapka vagy kapucni viseletét, mikor pedig csizmát, téli bakancsot vásárolnak, válasszanak egy számmal nagyobbat a pontos méretnél: az a vékony levegőréteg segíti a hőszigetelést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: