2014-03-10 13:55:51• hírek • MTI

Már 72-en haltak meg madárinfluenzában Kínában

Az év első két hónapjában 72 ember halt meg Kínában amiatt, hogy megfertőződött a madárinfluenza H7N9-es altípusával. Ez azt jelenti, hogy idén már eddig több emberéletet követelt a betegség, mint tavaly egész évben.

Az egészségügyi és családtervezési hivatal tájékoztatása szerint csak februárban 99 új megbetegedést okozott és 41 halálos áldozatot követelt az országban egy évvel ezelőtt megjelent kór. Azóta a kínai kórházakban összesen 226 esetet és 118 halálozást regisztráltak, mindenekelőtt az ország keleti és délkeleti részeiben, így Sanghaj városában, valamint Csöcsiang, Csiangszu, Kuangtung tartományokban.

A H7N9-es altípust Kína szárazföldi részén túl Tajvanon és Hongkongban is kimutatták, a betegség itt ugyanakkor elszórtnak tekinthető.

A mostani emelkedés az időjárásnak is betudható: míg a nyári meleg megöli a vírust, az őszi-téli csapadékos hónapok - mint az idei - kedveznek terjedésének.

Továbbra sem ismert a betegség terjedésének pontos mikéntje, azzal kapcsolatban kínai és nemzetközi egészségügyi szakértők újra és újra arra emlékeztetnek, hogy mind ez idáig nem igazolták azt a lehetőséget, hogy a vírus emberről emberre is terjed. A korábbi esetek közt mindazonáltal feljegyeztek néhány olyat, amikor családtagok vélhetően egymást fertőzték meg.

A madárinfluenza eddig a legóvatosabb becslések szerint is 80 milliárd jüanos kárt okozott az országban. A betegség ellen oltóanyag egyelőre nem létezik, annak kifejlesztésén jelenleg is dolgoznak a kínai kutatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: