2011-05-31 11:50:05• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Már 1500 hasmenéses beteg van

A hasmenésjárvány terjedésével számolnak a német hatóságok.

Kedd reggeli adatok szerint az EHEC bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. A Robert Koch országos járványügyi intézet igazgatója egy interjúban azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel, illetve áldozatokkal kell számolni.
A sok rossz jel mellett két jó is akadt. Egyrészt a kedd reggeli újságok megerősítették, hogy a münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására. Másrészt pedig ismertté vált, hogy egyre több észak-németországi kórházban próbálkoznak egy úgynevezett antitest-terápiával, amely várakozások szerint lehetővé teszi a legsúlyosabb szövődmények kezelését.

Ami a münsteri kutatási eredményeket illeti, azok jelentősége abban van, hogy lehetővé válik a különleges coli baktérium okozta fertőzés gyors kimutatása. Szakértők szerint ez eddig legalább két napot vett igénybe, a tudósok által kifejlesztett gyorsteszt viszont lehetővé teszi, hogy a kórokozó baktériumot órákon belül kimutassák.


Már jelentőseb gyorsabban kimutatható a kórokozó baktérium
Már jelentőseb gyorsabban kimutatható a kórokozó baktérium


Hamburgban és Hannoverben ugyanakkor már alkalmazzák az Eculizumab nevű antitest-terápiát a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködő betegek kezelésére. Közismert ugyanis, hogy a fertőzés legsúlyosabb esetekben a vörös vértestek rombolásával vérszegénységet és veseelégtelenséget okoz, és az elmúlt napokban előfordult, hogy a dialízises kezelés is eredménytelen maradt. A szóban forgó antitest-terápia alkalmazásának első jelei kedvezőek, az orvosok azonban figyelmeztettek arra, hogy nincs szó "csodaszerről". Hogy a terápia valójában mennyire sikeres, az a szakértők szerint ténylegesen 3-4 héten belül derül ki.

Az orvosok aggodalmait növeli az is, hogy a fertőzés következtében mind több központi idegrendszeri károsodást, a többi között beszédzavart észlelnek.

Egyes helyeken hiány van a vérplazmában is, a tartományok egymást igyekeznek kisegíteni.
A fertőzés terjedésével kapcsolatban a hatóságok továbbra is sötétben tapogatódznak. Németországban egyre kevesebb szó esik a korábban első számú baktériumhordozónak tekintett, importált spanyol uborkáról. A hatóságok most elsősorban "saját házuk táján" keresik - de nem találják - a felelős élelmiszereket. Mindenesetre elsősorban az uborka, a paradicsom, a paprika, valamint a saláta - és általánosságban a nyers zöldség - fogyasztását nem ajánlják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: