2018-06-23 09:01:26• hírek • Bede Emőke

Már 12-13 évesen kipróbálják a drogot a gyerekek

Az utóbbi napokban több olyan fiatalt is lebuktatott a rendőrség vagy a csendőrség, aki valamilyen kábítószerrel próbálta tompítani magát.

Sajnos a valóság még a híradásoknál is durvább, a Szatmár megyei drogellenes központ információi szerint ugyanis 10-ből 1 szatmári gyerek rendszeres fogyasztó. S ami még ettől is elborzasztóbb, hogy a kiskorúak már 12-13 éves korukban kapcsolatba kerülnek a különféle tudatmódosító szerekkel.


“A használók száma jelentősen megugrott. Mára a gyerekek 10 százaléka fogyasztott már valamilyen drogot, az átlagéletkoruk pedig évről évre csökken. Ma már nem ritka, hogy 12-13 éves gyerekeknek kell segítenünk, ami a drogellenes központ megalakulásának évében, 2005-ben szinte elképzelhetetlen volt” -mondta el Cornelia Iacob, aki arra is rávilágított, hogy egyáltalán nincs arról szó, hogy csak a mélyszegénységben élőket érintené ez a probléma. Az etnobotanikus szerek ugyanis épp olyan népszerűek a rendezett családi háttérből származó gyerekek és fiatalok körében is.


A középosztály gyerekei általában marihuánát szívnak, viszont vannak olyan esetek is, amikor valaki az extasy, a kokain vagy az amfetaminszármazékok rabja lesz. Ettől sokkal súlyosabb a helyzet a szegényebb környezetekben, ahol nem férnek hozzá ilyen anyagokhoz, ezért saját maguknak állítják össze a kábítószereket. Nem riadnak vissza a patkányméreg vagy a gyomirtó használatától sem. Akik ilyen anyagok segítségével bódítják magukat, nem ritkán a sürgősségi osztályon kötnek ki, ugyanis a különféle keverékek hatása előre nem is látható. Belegondolni is rossz, hogy ezek a hátrányos helyzetből származó gyerekek már általános iskolás korukban tudják, hol szerezhetnek be hozzávalókat, vagy mennyibe kerül egy adag szer. Sokan tehát már fiatalkorban belépnek abba az ördögi körforgásba, melyből kilépni segítség nélkül alig lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: