2013-12-07 12:14:35• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP

Mandela halála - Az egész világ emlékezik

Világszerte politikusok, sportemberek és művészek sokasága méltatta pénteken a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét, aki az előző este, 95 éves korában hunyt el.

Szülőfalujában, Qunuban december 15-én fogják eltemetni Nelson Mandelát - jelentette be Jacob Zuma dél-afrikai elnök.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett, apartheid-ellenes tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött politikus halálhírét Jacob Zuma az állami tévében jelentette be a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg, családtagjai körében békében távozott az élők sorából.

Élete utolsó éveiben ritkán lépett a nyilvánosság elé, egészségi állapota miatt visszavonultan élt a Keleti-Fokföld tartományban lévő Qunu faluban, ahol felnőtt. Tavaly év végén és áprilisában is tüdőgyulladással kezelték egy pretoriai klinikán, közben pedig epekőműtétet hajtottak végre rajta. Azóta is sokat betegeskedett, kiújuló tüdőfertőzése miatt június 8-án szállították kórházba, ahol szeptember elsejéig ápolták. Bár válságos volt akkor is az állapota, hazaengedték a kórházból, hogy johannesburgi otthonában intenzív kezelést kapjon.

Péntekre virradóra több százan gyűltek össze az elhunyt politikus johannesburgi házánál, hogy leróják kegyeletüket a nemzeti hős előtt.

Pénteken már az egész ország gyászolta Mandelát, akinek halálhírére Soweto feketék lakta negyedében, a volt dél-afrikai elnök egykori háza közelében énekkel és tánccal gyászolták fejezték ki gyászukat a helyi lakosok. A Vilakazi utcában mintegy negyvenen álltak körbe, és apartheidellenes dalokat énekeltek.

A fontosabb dél-afrikai közéleti személyiségek rögtön a halálhír után méltatták Mandelát. Jacob Zuma televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy Mandela távozásával az ország "elveszítette legnagyobb fiát". A Mandela nevével fémjelzett Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt közleményében úgy fogalmazott, hogy a dél-afrikai nép elveszített egy "kolosszust, aki a megbékélés, az egyenlőség, az igazságosság, a béke és remény megtestesítője volt milliók számára az országban és szerte a világon". Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, aki a csütörtökön elhunyt politikussal megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat 1993-ban, a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy Mandela "nagy országegyesítő" volt. Desmond Tutu Nobel-békedíjas nyugalmazott püspök közleményében úgy fogalmazott: "Megtanított bennünket arra, hogy a velünk politikailag, társadalmilag vagy kulturálisan ellentétben állók tisztelete nem gyengeség, hanem az önbecsülés jele".

A történelmi személyiség szerepét, életművét a világ más tájain is politikusok, sportemberek és művészek sokasága méltatta. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az "igazság pillérének" nevezte őt, akinek erkölcsi ereje - mint fogalmazott - döntő volt a fajüldöző rendszer lebontásában. Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, Barack Obama szerint Nelson Mandela élete példaként fog szolgálni számtalan politikusi generációinak és egyszerű embernek, akik számára fontos a demokrácia és a szabadság eszményképe.

Mandela halálával a Dél-afrikai köztársaság elveszítette "atyját", a világ pedig egy hős nélkül maradt - fogalmazott közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. David Cameron brit miniszterelnök szerint Nelson Mandela már életében legendává vált, halálával pedig a világ igaz hőse lett.

Angela Merkel német kancellár szerint az emberiség még hosszú éveken át ihletet fog meríteni Mandela példájából és politikai eszméiből. Francois Hollande szerint Mandela a dél-afrikai nemzet egységének volt a megtestesítője. Vlagyimir Putyin orosz államfő "korunk egyik legkiválóbb politikusának" nevezte a volt dél-afrikai elnököt, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig emlékeztetett Mandela rendkívüli cselekedeteire, amelyeket az emberiség fejlődése érdekében tett.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: "Úgy emlékezünk majd rá, mint az új Dél-Afrika atyjára." Goodluck Jonathan nigériai államfő szerint az egész emberiség Mandela előtt mint "az egyik legnagyobb felszabadító előtt fog tisztelegni". Mahmúd Abbász palesztin elnök "a gyarmatosítás és a megszállás alóli felszabadítás jelképeként" emlékezett Mandelára. Nicolás Maduro venezuelai elnök így búcsúzott: "A világ népeinek óriása távozik". Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter Twitter-üzenetében így írt: "Nelson Mandela nemcsak az elnyomást az apartheidet győzte le, hanem az erőt, a dühöt, a gyűlöletet, az erőszakot és a bosszúvágyat is". Manmohan Szingh indiai kormányfő szerint Mandela igazi "Gandhi-követő" volt. II. Erzsébet brit uralkodó üdvözölte az elhunyt politikusnak "a megbékélt Dél-Afrika érdekében tett fáradhatatlan fellépését". A dalai láma hangsúlyozta: "Legjobban úgy tiszteleghetünk előtte, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberiség egységének tisztelete érdekében".

Volt politikusok sokasága is megemlékezett az elhunyt Mandeláról, így tett Tony Blair, Mihail Gorbacsov, Jimmy Carter, Bill Clinton és George W. Bush is.

Megemlékeztek róla neves művészek, sportolók és sportemberek is, köztük Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Pelé, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója is. Megszólaltak olyan hírességek is, mint Bono, a ír U2 rockegyüttes frontembere, Aretha Franklin soulénekes, és a dél-afrikai születésű Charlize Theron is, valamint Morgan Freeman, aki Mandelát alakította a Clint Eastwood által 2009-ben rendezett Invictus - A legyőzhetetlen című filmben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: