2010-06-25 11:25:47• hírek • Szatmar.ro

Málna, mint terápiás csoda

A nyár megannyi ízletes gyümölccsel ajándékoz meg bennünket, melyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem rendkívül jó hatással vannak az egészségre is. Ilyen többek között a málna is, népies nevén „himpér, Boldogasszony csipkéje".

A népi gyógyászatban ősidők óta nagy gyógyerőt tulajdonítanak nemcsak bogyójának, hanem levelének egyaránt. Az egyik legértékesebb gyümölcsként tartjuk számon, amit elsősorban frissen fogyasztunk, de ízletes lekvár, dzsem, szörp és megannyi kozmetikai kencefice készül belőle. Magas cink- és rosttartalommal rendelkezik, B1-, B2-, E- és C-vitamintartalmán kívül jelentős cukrot, szerves savakat valamint ásványi anyagokat is tartalmaz.

Terápiás hatásai

Hólyag- és vesebántalom, megfázás, cukorbetegség, hasmenés, petefészek gyulladás, magas vérnyomás, menstruációs zavarok, vérszegénység esetén a friss gyümölcsöt és a belőle készült teát ajánlott kúraszerűen fogyasztani. Ugyanakkor lázcsillapító, hűsítő, izzasztó hatású, magja segíti az emésztést és fogínygyulladást csökkentő hatású. Az utóbbi évek kutatásai azt is igazolták, hogy általános kimerültség, szívbántalmak és depresszió esetén is hatásos. A szépségiparban parfümöket, olajokat, hintőporokat és különböző krémeket készítenek belőle, mivel ránctalanító és bőrfeszesítő hatású. Egyetlen mellékhatása, hogy más bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan allergiát - viszkető bőrkiütés, szénanátha szerű panaszt - vált ki, ebben az esetben a gyümölcs fogyasztását abba kell hagyni. Kúra esetén ajánlott 12 napon keresztül, reggelente éhgyomorra 200-300 grammnyit fogyasztani belőle. Az ezt követő négy órában - annak érdekében, hogy a málna szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kifejthesse - ne fogyasszunk semmilyen más ételt.


A málna, depresszió, általános kimerültség és szívbántalmak esetén is hatásos

A málna, depresszió, általános kimerültség és szívbántalmak esetén is hatásos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: