2013-02-16 20:25:50• hírek • Kocsis Zoltán

324-en vettek részt a Mikes Kelemen magyar tantárgyversenyen

Szombaton Szatmárnémetiben, a Református Gimnáziumban rendezték meg a Mikes Kelemen magyar nyelv-és irodalom tantárgyversenyt. Ezzel párhuzamosan zajlott a roma nyelvvetélkedő is.

Amint azt Gál Gyöngyi, kisebbségi nyelvoktatásért felelős szaktanfelügyelő portálunknak elmondta, összesen 324 diák vett részt a megmérettetésen Szatmár megye valamennyi magyarok lakta települését képviselve. Az V. osztályosok mezőnyében 63, a VI.-ok között 72-en, a VII.-sek között 48-an, a VIII.-sok között 56-an, a IX.-sek között 36-an, a X.-sek között 30-an, a XI.-sek között 13-an, a XII.-sek között pedig csak hatan ragadtak papírt és ceruzát.

A tételeket országos szinten egységesen készítették el és valamennyi megyeközpontban szombat reggel 10.00 órától kezdődött a verseny. A tételeket Szatmár megyében 36 magyartanár javítja majd ki.

„Ez nem csak a gyerekek számára egy remek tudás és kreativitás felmérési lehetőség, de nekünk tanároknak is nagyszerű találkozási fórum", mondta Gál. A szaktanfelügyelő elmagyarázta, hogy az országos döntőn, melyre áprilisban Brassóban kerül majd sor, 11 szatmári diák vehet majd részt.

A magyar nyelv és irodalom versennyel párhuzamosan szombat délelőtt került sor a roma nyelvvetélkedőre is, amelyen elsősorban Tasnádszarvadról érkeztek gyerekek. „Sok helyen beszélik a roma nyelvet, ám ez nem az a nyelv, amelyet néhány éve immár az iskolákban is oktatnak. A minisztérium komoly erőfeszítéseket tesz a roma nyelv egységesítése érdekében, ám addig ez egy komoly erőpróba a gyerekek számára", mondta Gál Gyöngyi.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: