2014-08-11 16:02:54• hírek • MTI

Maláriás az Ebola-fertőzés gyanús román férfi

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba - közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Az 51 éves mérnök, aki július 25-én tért vissza Nigériából, súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel került a ploiesti-i kórházba. A tünetek miatt a pácienst szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap átszállították az Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe, családtagjait pedig 21 napra otthonukban karanténba helyezték.

A fertőző betegségekre szakosodott intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel rámutatott: az Ebola-fertőzés kizárása érdekében a pácienstől vett biológiai mintákat eljuttatják egy - a kórokozót kimutatni képes - németországi laboratóriumba, de a malária-diagnózis beigazolódása után nem áll már fenn annak a veszélye, hogy a páciens Ebola-vírussal fertőzött volna meg bárkit, akivel érintkezésbe került.

A szakember szerint az Ebola lappangási időszakban amúgy sem ragályos, és a páciens irodai munkát végzett Nigéria fővárosában, Abujában, így nem kerülhetett érintkezésbe azokkal a betegekkel, akiket az ország déli részén, a fővárostól 700 kilométernyire lévő Lagosban fertőzött meg az Ebola-vírus.

A sajtóértekezleten elhangzott: a maláriában szenvedő férfi állapota stabil.

A román külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az érintett afrikai országokban működő román külképviseletek figyelemmel követik az Ebola-járvány terjedését, de eddig egyetlen román állampolgár sem igényelte hazatelepítését a járvány által sújtott térségből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: