2009-10-19 17:37:43• hírek • Ferenczi Noémi

Mákvirág és Ezüstgyopár díjak

Szovátán került sor az RMPSZ díjainak átadására a hétvégén. Négy szatmári diákot Mákvirág, két pedagógust pedig Ezüstgyopár díjjal tüntettek ki.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége azoknak az erdélyi magyar diákoknak ítéli oda minden évben a Mákvirág díjat akik iskolai illetve iskolán kívüli tevékenységükkel kiemelkedő eredményeket érnek el.

Attól függően, hogy az illető diák hányadszor kapja meg az RMPSZ díját, bronz, ezüst, arany vagy gyémánt fokozatú kitüntetésben részesül. Idén Balázs Béla, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium immár egyetemista diákja kapott arany fokozatú kitüntetést tizenkettedik osztályban elért eredményeiért. Főleg a reál tantárgyak terén jeleskedett, számos matematika és informatika vizsgán ért el szép eredményeket.

Bondici Lászlót, szintén a főgimnázium XI. osztályos tanulóját ugyancsak az informatika és a matematika versenyeken elért kiváló eredményeiért ezüst fokozatú díjjal jutalmazta az RMPSZ. A tavalyi évben 9,94 volt a tanulmányi átlaga. A matematika olimpiász megyei szakaszán és az Erdélyi Magyar Matematika Versenyen is első díjat kapott, továbbá dicséretben részesült a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen. A Gordiusz matematika versenyen első díjas lett. A Nemes Tihamér számítástechnikai verseny erdélyi fordulóján dicséretben részesült.

Lakatos Tamás, ezüst díjas a főgimnázium X.-es diákja 9,79-es tanulmányi átlaggal büszkélkedhet. A fizika olimpiász megyei szakszán első helyezést ért el, az országoson pedig dicséretet kapott. A Vermes Miklós Fizika Verseny erdélyi döntőjén második lett. Az informatika megyei olimpiászon első helyezést ért el, a Grigore Moisil Informatika Versenyen pedig második lett.

Higyed Emília, a Református Gimnázium tizenkettedikes diákja szintén ezüst díjat kapott. Tanulmányi átlaga tízes volt az elmúlt év végén. Második díjat kapott a Palóc Társaság által meghirdetett pályázaton illetve a Johanita Lovagrend pályázatán. Dicsérő oklevelet kapott a Magyar Televízió és a Kulturális Minisztérium '56-os filmpályázatán. Ezen kívül számos nyelvi, vallási stb. versenyen ért el szép eredményeket.

A odaadó és önzetlen pedagógusi munkáért Sándor Erzsébet, nyugalmazott magyar szakos tanárnőt és Csípő Irma, nyugalmazott fizika szakos tanárnőt Ezüstgyopár díjjal tüntették ki. Mindketten ma is aktív pedagógusok. Sándor Erzsébet magyar nyelv és irodalom szaktantermet hozott létre a 14-es iskolában, részt vett számos iskolai és nemzetközi szintű versenyek megszervezésében, pályatársaival létre hozta a Pro Studium Alapítványt és még sorolhatnánk az erdélyi magyar oktatásért tett erőfeszítéseit.

Csípő Irma tanárnő számos diákot készített fel a különböző tantárgyversenyekre, 1996-ban pedig megalapította a főgimnázium Bokréta Hagyományőrző Együttesét. Az együttes számos hazai és külföldi fellépésen vett részt.


Bondici László, tizenkettedik és Lakatos Tamás, tizedik osztályos tanuló
Bondici László, tizenegyedik és Lakatos Tamás, tizedik osztályos tanuló


Higyed Emília, tizenkettedik osztályos tanuló
Higyed Emília, tizenkettedik osztályos tanuló


Csípő Irma, fizika szakos tanárnő
Csípő Irma, fizika szakos tanárnő


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: