2010-12-15 09:07:37• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi zserbószelet

Az egyik legrégebbi múltra visszatekintő, rendkívül ízletes sütemény a zserbó. Aki karácsonykor szeretne a hagyományoktól elszakadni, és nem akar bejglit sütni, ezt a menyei süteményt készítse. Az ünnepek időszakában egészen biztosan friss marad, ráadásul hűtőszekrényben, (de nem mélyhűtőben) is tárolható.

Ünnepi zserbószelet

A tészta elkészítéséhez: 60 dkg finomliszt, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojássárga, ½ dl rum, 1 mokkáskanál só, a töltelékhez: 40 dkg finomra őrölt dió, 40 dkg sárgabaracklekvár, ízlés szerint cukor, a tetejére 15 dkg étcsokoládé, a tészta kenéséhez 1 tojás, a tepsi kenéséhez 2 dkg vaj szükséges.

Az előkészület szakaszában az élesztőt a langyos tejben összemorzsoljuk és felfuttatjuk. Közben a lisztet gyúrótáblára szórjuk, hozzáadjuk az előzőleg felfuttatott élesztőt, a tojás sárgákat, a cukrot, a rumot és a sót, majd rátesszük a durvára lereszelt vajat. Az egészet átdolgozzuk és tésztává gyúrjuk, majd félretesszük pihenni.

Második lépésben a töltelékhez a diót összekeverjük ízlés szerinti cukorral és a lekvárral. Ha ezzel is készen vagyunk a tésztát három részre osztjuk, és a darabokat egy közepes nagyságú tepsi formájának megfelelően kinyújtjuk. A tepsit kikenjük, beleterítjük az első lapot és ezt bekenjük a töltelék felével, ezt követően pedig ráhelyezzük a második lapot is. Erre is rátesszük a megmaradt lekváros diós masszát, végül a harmadik lapot is ráhelyezzük.

Utolsó lépésben felverjük a tojást és ezzel bekenjük a tészta tetejét, majd 45-60 percig pihentetjük. Az idő leteltével ismét bekenjük a megmaradt tojással és közepes hőfokú sütőbe tesszük, ahol hozzávetőleg 40-45 percig sütjük. Lényeges, hogy feltétlenül sütőben hagyjuk kihűlni. Végül felolvasztjuk a csokoládét, amit így elkenünk a sütemény tetején és a hűtőszekrényben rádermesztjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: