2012-04-23 18:01:37• hírek • Kocsis Zoltán

Májustól immár kétnyelvű táblák hirdetik a Szatmár megyei műemlékeket

Tuszrisztikai tábla Szatmárnémetiben, a Hegyi út (Lucian Blaga) és a Pálfalvai út kereszteződésében
Tuszrisztikai tábla Szatmárnémetiben, a Hegyi út (Lucian Blaga) és a Pálfalvai út kereszteződésében

Májustól immár kétnyelvű táblák hirdetik a Szatmár megyei műemlékeket - erről és további tizennégy határozati pontról döntött hétfőn a Szatmár Megyei Tanács rendes, áprilisi ülésén.

Talán sokan szidták a tavaly ősz vége óta a helyi önkormányzatokat azok miatt a barna alapon fehér feliratú útjelző táblák miatt, amelyek a helyi műemlékeket hirdették. Kizárólag román nyelven. Ezeket a táblákat azonban a fejlesztési és turisztikai minisztérium rendelkezése alapján állították fel, szerte az országban - helyi önkormányzatok beleszólása nélkül. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke már januárban tárgyalt Elena Udrea azóta lemondott miniszterrel és ígéretet kapott: az önkormányzatok magyar nyelvű táblákat is kihelyezhetnek a román nyelvűek mellé. Amennyiben fedezik a költségeket.

A tanácsosok hétfőn áldásukat adták a magyar táblák kihelyezésének megfinanszírozására, ám Csehi hozzátette: számít a helyi önkormányzatok támogatására is. „Számításaink szerint olyan 15.000 euróba kerülnek majd a táblák. Nagykároly saját pénzéből fedezi ezeket és hasonlóképpen számítok egyéb önkormányzatok hozzájárulására, támogatására is", mondta a tanácselnök. A megyében több, mint 250 hasonló tábla van, az első magyar nyelvű feliratok pedig május folyamán jelenhetnek meg.

Turisztikai tábla Nagykárolyból fotó: nagykároly.ro

A fontos döntések közé tartozik a Szamosdobon építendő kultúrotthon támogatása. Amikor az MT megvásárolta az ökologikus szeméttározó területét a szamosdobi önkormányzattól, akkor született egy megállapodás a két a önkormányzat között: a kedvezményesebb ár fejében az MT támogatja majd a kultúrotthon megépítését. Erre a célja 300.000 lejt szavaztak meg a tanácsosok.

Csehi Árpád sajtótájékoztatóján elmondta: nagyon fontosnak tartja az Egészségpolitikával foglalkozó Romaközpont Egyesület - SASTIPEN egyesülettel kötött protokollt, amelynek célja a roma közösség tagjainak integrálása: az egészségügyi ellátás fejlesztése, a foglalkoztatottsági ráta növelése. „Egy megye csak akkor lehet fejlett, ha a társadalom valamennyi szegmense fejlett", fogalmazott Csehi.

A tanácsi döntés egyik pontjának köszönhetően újabb apró lépést sikerült megtenni a Lunaforráson épülő sípálya irányában - a terveknek megfelelően májusban elkezdődhet a felvonó megépülése.

Újságírói kérdésre válaszolva Csehi elmondta, hogy az államtól néhány hete kapott 6,4 millió lejes költségvetés-kiegészítést elsősorban utak javítására és egészségügyi felszerelések vásárlására fordítják majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: