2016-04-29 14:26:49• hírek • Szatmár.ro

Május-eleji búcsúk

A Székesegyház mellett a csanálosi, szakaszi és krasznaterebesi templomok is búcsút ünnepelnek hamarosan.

Május a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a búcsú-gazdag hónapok közé tartozik. Több mint 12 templomnak van ekkor búcsúja, és a hónap eleje már bővelkedik ünnepekben. Szent Kereszt Megtalálása napján, 3-án a csanálosi templom búcsúját tartják. 11 órától mutatják be az ünnepi szentmisét Ft. Simon Attila, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa szentbeszédével. Szent Kereszt Megtalálása a régmúltba viszi vissza tekintetünket. 320 szeptember 14-én, Nagy Konstantin császár édesanyja, a később szentté avatott Ilona kezdeményezésére kiásták a három keresztet a Kálvária földjéből. A legenda szerint a Pilátus által készíttetett INRI tábla külön került elő, ezért, hogy eldöntsék: melyik Krisztus keresztje, Makárius jeruzsálemi püspök mindhármat hozzáérintette egy halálos beteg asszonyhoz. Az egyiktől az asszony meggyógyult, így azt elfogadták a Megváltó keresztjeként. „Szent Kereszt Megtalálása" az egyházmegyében az irinyi templom titulusa is.

Május 4-én Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe lesz. Flórián tradicionális katonai családból származott. A 3. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

A Szatmári Egyházmegyében a szakaszi templom és a mezőfényi kápolna titulusa Szent Flórián. Szakaszon a búcsút az ünnep napján, tizenegy órától tartják Ft. Starmüller Ferenc csomaközi plébános szentbeszédével.

Május 5-én, áldozócsütörtökön, vagyis Urunk mennybemenetelének ünnepén lesz a szatmárnémeti Székesegyház és a krasznaterebesi templom búcsúja. Krasznaterebesen tizenegy órától kerül sor a búcsúmisére, melyben Ft. Főcze Imre P. Bonaventura OFM mond szentbeszédet. A szatmárnémeti Székesegyházban este héttől kezdődik majd a búcsúmise, melynek meghívott szónoka Ft. Dr. Krakomperger Zoltán, a debreceni Szent István egyházközösség plébánosa.

Az ősegyház amúgy a IV. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte Urunk mennybemenetelét. Később a Szentírásból ismert, húsvét utáni 40. napra került. 1918-ig a húsvéti szentáldozás határnapja volt; ebből ered az egyedülálló, magyar név, áldozócsütörtök.

Az Apostolok Cselekedetei szerint Jézus negyven napon át többszöri megjelenésével bizonyította feltámadását, majd a negyvenedik napon megparancsolta apostolainak, hogy ne távozzanak Jeruzsálemből, míg "néhány nap múlva" meg nem kapják a Szentlélek ajándékát. Ezután szemük láttára felemelkedett, mígnem felhő takarta el őt a szemük elől. Két angyal magyarázta meg a tényt az apostoloknak: amint Jézus a mennybe emelkedett, úgy jön el majd ismét. Az Egyház tehát a húsvét utáni negyvenedik napon - vagyis húsvét hatodik vasárnapja utáni csütörtökön - ünnepli e misztériumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: