2013-07-12 16:09:29• hírek • MTI

Májusban újból csökkentek a külföldi tőkeberuházások Romániában

Az év első öt hónapjában a csökkenés 37 százalékos volt az előző év hasonló időszakához képest. Az idén 414 millió euró áramlott a gazdaságba, míg tavaly az első öt hónapban 656 millió euró. Az első négyhavi 35 százalékos csökkenés májusban két százalékponttal romlott.

Az idén január és április volt a legkedvezőbb a külföldi tőkeberuházások szempontjából, értékük mindkét hónapban meghaladta a 100 millió eurót.

Victor Ponta  miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány az idén összesen 10 milliárd euró beruházással számol, de ennek nagy részét a közberuházások és az európai uniós pénzek teszik ki. A bukaresti kormány a külföldi beruházások növelése érdekében Ázsiából, főleg Kínából és Európából próbál befektetőket vonzani Romániába.

Tavaly, sorozatban már negyedik éve csökkentek a külföldi tőkeberuházások, 2012-ben 1,6 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. A külföldi tőkeberuházások értéke 2009 óta csökkent drasztikusan 3,488 milliárd euróra a korábbi három évben jegyzett 7-9 milliárd euróról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: