2009-10-07 12:20:46• hírek • Ferenczi Noémi

Májusban egységes félévi

Emil Boc, ideiglenesen kinevezett tanügyminiszter a napokban közzétette az egységes félévi dolgozat írásának dátumát. A nyolcadikosok május 4. és 12. között írják majd meg a felmérőket.

A tanügyi tárca szeptemberben tette közzé a 2009/2010-es tanév egységes félévi dolgozatainak módszertanát. Ekkor már biztos volt, hogy a hetedikeseknek a továbbiakban nem kell egységes félévit írniuk és a nyolcadikosok számára is eltörölték a földrajz és történelem felmérőt. A napokban közzétett vizsganaptár szerint, május 4. és 12. között kerül sor az egységes félévi dolgozatok megírására. Az első tesztírásra, vagyis a román nyelv és irodalom vizsgára május 5-én kerül majd sor, majd május 6-án anyanyelvből és végül május 12-én matematikából tesztelik a diákok felkészültségét. A vizsgatételeket november 30-án teszik majd közzé. A próbateszteket pedig február illetve március között írják majd meg a diákok.

Emil Boc miniszterelnök ideiglenesen kinevezett tanügyminiszter szerint, a vizsgáztatási mód ugyan kompetenciaelvűvé vált, azonban a tanítási módszer, a tananyag nem igazodott ehhez a képességfelmérő módszerhez, vagyis a vizsgán olyasmit kérnek a diákoktól, melyre az évek során nem lettek felkészítve. Ezért kérte a tételeket összeállító pedagógusokat, hogy ezt figyelembe véve állítsák majd össze a tételeket.

A diákok középiskolákba való elhelyezése továbbra is számítógépes rendszerben fog történni és továbbra is ötven százalékban számít majd az V-VIII. Osztályban szerzett osztályzatok átlaga. A 2009/2010-es tanév végén felvételizők kivételt képeznek, ugyanis mivel ők még írtak hetedikben egységes félévit, végső felvételi jegyükbe huszonöt százalékban beleszámolják majd azok eredményét, viszont azok a diákok akik 2011 végén felvételiznek már teljes mértékben az új rendszer szerint fognak felvételizni - magyarázta Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, aki szerint csak úgy mint az értettségi esetében, pozitívum, hogy leegyszerűsítették a középiskolába való felvételi módját, a vizsgák menetét.


Február és március között próbateszteket írnak a nyolcadikosok
Február és március között próbateszteket írnak a nyolcadikosok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: