2011-12-09 15:22:52• hírek • Szatmar.ro

Májusban avatnák fel a Rákóczi-szobrot, addig is várják a segítséget

Elkészültek a Láncos templom mögötti Kálvin térre felállítandó, II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmet ábrázoló szobor vázlatai. A kezdeményezők tavasz végén avatnák fel Szatmárnémeti új köztéri műemlékét.

Májusban, a Családi Hétvége rendezvény keretén belül avatnák fel a kezdeményezők II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobrát - tudtuk meg Kereskényi Gábortól, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnökétől.

Szatmárnémeti városi tanácsa október végi ülésén döntött a szobor helyszínének jóváhagyásáról. A határozat értelmében a büszt a Láncos-templom hátsó bejáratánál található zöldövezetben kerül felállításra. Ott ahol egy 1998-as határozat egész alakos Mihai Viteazul szobor elhelyezéséről rendelkezett.

Kereskényi elmondta: a szobor elkészítésére Deák Árpád nagyváradi képzőművészt kérték fel, akinek a nevéhez fűződik többek között az István téri Petőfi szobor is elkészítése. A szoborállítással kapcsolatos teendők elvégzésére létrejött egy bizottság, melynek tagjai a városi RMDSZ elnökén kívül Szőcs Péter, Thoroczkay Sándor, Muzsnay Árpád, valamint Kónya László.

A kezdeményezők a Rákóczi szobrot közadakozásból állítanák fel, ezért szívesen várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni a szoborállítás költségeihez a szervezet Rákóczi (Mihai Viteazul) utca 10 szám alatti székházában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: