2009-11-10 12:47:10• hírek • Parajdi Andrea

Aquapark lesz a Sárerdőn

Nyolc millió euróból kíván egy komplex Aquaparkot létrehozni a Solarex Kft. a Sárerdőn. Mindemellett egy turisztikai övezet is létesülne, összesen 20 hektáron. A beruházás első lépése megtörtént, kifúrtak egy kutat és már tesztelik a termálvíz percenkénti hozamát.

A Solarex Kft. évek óta nyújt már turisztikai szolgáltatásokat Szatmárnémetiben, most azonban egy valódi attrakcióval kívánja városunkba hozni a turistákat és befektetőket.

-Hiába van termálvizünk, ha mindeddig ezt a természeti kincsünket nem tudtuk kihasználni. Még ha kockázatos is a cégünk arra vállalkozott, hogy felszínre hozza a gyógyvizet - mondta Nagy Károly, a Solarex Kft. munkatársa a kedden tartott sajtótájékoztatón. A cég tervei megvalósításához egy olyan 20 hektáros magántulajdonban lévő területet választott, amely a Sárerdőn található.

-Két beruházást kell külön emlegetnünk. A mi cégünk a tulajdonostól, a Sanaqua Kft.-től megvásárolt egy akkora területet, ahová kényelmesen ki lehet építeni hozzávetőlegesen 8 millió euróból egy aquaparkot, mindemellett azonban beruházók által létesülnek majd szállodák, sportpályák és bevásárlóközpont is. Ezt a 20 hektáron elterülő, megsaccolva legalább 200 millió eurós beruházást fogjuk Sanaqua Turisztikai Övezetnek nevezni - mondja Nagy Károly, a Solarex Kft. képviselője, aki bízik benne, hogy a teljes tervek öt év alatt megvalósulnak.

A cég a maga aquaparkját uniós pénzekből kívánja megfinanszírozni. A Regionális Operatív Program 5.2-es tengelye - amely ilyen irányú támogatást biztosít - november 23-án nyílik meg a pályázók előtt. Mind megtudtuk azok indulnak majd jó eséllyel, akik időben leteszik a projektjüket és akik hibátlanul nyújtják be a műszaki terveket.


Nyolc millió euróból kíván egy komplex Aquaparkot létrehozni a Solarex Kft. a Sárerdőn.
Nyolc millió euróból kíván egy komplex Aquaparkot létrehozni a Solarex Kft. a Sárerdőn


-Megpróbálunk az első pályázók  között lenni, hiszen jelenleg ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy megszerezzük a beruházáshoz szükséges összegeket. Abban az esetben sem hagyunk fel a tervekkel, ha nem kapunk uniós támogatást, hiszen már most 1 millió eurót költöttünk a termálvíz felkutatására - fejti ki Nagy Károly. Véleménye szerint ha meglesz a támogatás másfél év alatt elkészülhet az aquapark, amellyel párhuzamosan létesülhet a többi szolgáltatás is.

Első lépésként tehát egy magyarországi szakcég segítségével sikerült megtalálni és felszínre hozni az alattunk lévő gyógyvizet. Fúrtak egy kutat a Sárerdőn- amely jelenleg még kiépítés alatt áll - ahol most kísérleti szempontból termelik a vizet és tesztelik annak percenkénti hozamát. Bár még konkrét adatokkal nem lehet szolgálni, előzetesben annyi ismert, hogy a termálviz körülbelül 65-70 fokos, és megközelítőleg 500 liter/perc hozammal termelhető ki. Nagy Károly elmondása szerint még legalább 70 napra szükség van ahhoz, hogy a víztermelés stabilizálódjon és pontos értéket mutasson.

A sajtóértekezleten Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, valóban nagy löketet adna a helyi turizmusnak egy ilyen fürdőkomplexum létrehozása, hiszen így nem csak a meglévő látványosságokkal, hanem igényes szolgáltatásokkal is vonzhatnánk a turistákat. Ilyés Gyula polgármester is turisztikai fellendülést lát a beruházásban, s véleménye szerint így Szatmárnémeti értékeit, kulturális eseményeit és különböző tradícióit is meg lehet ismertetni a hozzánk látogatókkal.

Ahogyan az ismert jelenleg a Szatmárnémeti strand is felújítás alatt áll, ugyanis a város 49 évre koncesszióba adta egy magánbefektetőnek a területet. Várhatóan pár éven belül itt is minőségi szolgáltatásokat kínálnak majd a turistáknak, ám a Solarex Kft. munkatársa szerint nem lesz konkurencia a két befektető között. -Folytattunk már tárgyalásokat és a jövőben inkább együttműködni szeretnénk mintsem versengeni a turistákért. Ha mindkét beruházás megvalósul nagyobb lesz a környék vonzereje is, tehát több lesz az ide látogató és nagyobb igény lesz a bőséges szolgáltatáskínálatra - véli a Solarex Kft. munkatársa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: