2013-09-13 14:00:44• hírek • Kocsis Zoltán

Lezárják az utat a szamosberenceiek, ha nem folytatódik a munka

Egyelőre elmaradt a szerdára tervezett útelzárás és tiltakozás, de Szamosberence lakói eltökéltek: elegük van a porból és azt szeretnék, hogy végre befejődjék az 1966 óta mind ígért útépítés. Amely jelen pillanatban ismét leállt. Szatmárudvari, Aranyosmeggyes és Apa polgármestere Eugeniu Avram prefektus közvetítésével tárgyalt a kivitelezővel, a szakemberekkel és a lakosok képviselőivel.

A Szatmárnémeti - Szatmárudvari - Szamosberence - Aranyosmeggyes - Apa útvonal tavaly ősszel vált községiből megyei, majd megyeiből országúttá, mert az Országos Útügyi Vállalat vállalta modernizálását. A munkálatok némi késéssel idén nyáron kezdődtek, augusztus 16-án pedig a megyei önkormányzat vezetői nagy felhajtással át is adták a Szatmárudvarig terjedő részt. Csakhogy az elmúlt időben leállt a munka, az emberek pedig, Silviu Zetea aranyosmeggyesi és Mihai Apan apai polgármester szavaival élve, kezdik azt hinni, hogy nem is lesz folytatás. Leginkább elkeseredve Szamosberence lakói vannak, ahol az eddigi előkészületi munkálatok következtében elviselhetetlen a por. „1966 óta mind ígérik, hogy megcsinálják ezt az utat. Erre most azt látjuk, hogy naponta ujjnyi por rakódik az út menti udvarokban leparkolt autókra", mondta felháborodva a szamosberencseiek képviselője. A falubeliek elhatározták, ha ez így megy tovább, tiltakozásképpen le fogják zárni az utat. Eredetileg szerdára tervezték, de az önkormányzat vezetői türelemre intették őket.

Amint azt Vasile Sabau, az Út-és Hídügyi Igazgatóság Kolozsvári Regionális Központjának valamint Iliana Alexoie, a kivitelező Tehnic Asist képviselője elmondták, a gondot a rossz megvalósíthatósági terv okozza. Ez ugyanis azt írja elő, hogy az úttest burkolata 8 cm vastag aszfalt kell legyen, az út széle pedig 2,5%-al alacsonyabb kell legyen, mint a közepe - hogy lefolyjon a víz. Az eredeti útnak Szatmárudvariig betonalapja volt, ezt követően viszont az út széle sok helyen magasabban van, mint a közepe. Ez 7 ezer tonnával több aszfaltot jelentene a kivitelező számára - ami oly mértékben emelné meg a költségeket, amit már nem tud vállalni.

Hab a tortán ráadásul, hogy az Út-és Hídügyi Igazgatóság vegyelemzése szerint az eddig használt aszfalt sem megfelelő minőségű, főleg a fagyás-olvadást nem fogja bírni. Alexoie szerint viszont ők két független laboratóriumban is ellenőrizték az aszfalt minőségét és azt mindenütt megfelelőnek találták.

A 23 kilométeres útszakaszból eddig 6,6 kilométer készült el. A felek pénteken megegyeztek, hogy közel másfél hét haladékot adnak a Tehnic Asistnak. Ez idő alatt meg kell találnia a megfelelő technikai megoldást és legkésőbb szeptember 25-én, szerdán ismét el kell kezdenie a munkálatokat.

„Addig is azt üzenjük az embereknek: nyugodjanak meg, a pénz el van különítve, az út is meg lesz építve", jelentette be az időközben megérkezett Adrian Stef tanácselnök.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: