2013-09-25 16:30:21• hírek • Kocsis Zoltán

Letelt az ultimátum, mégis áll a munka

Szeptember 25-én, szerdán lejárt az ultimátum, mégsem dolgozott aznap egyetlen munkagép sem a Szatmárnémeti - Apa útszakaszon. Információink szerint hétfőn folytatják a több hete félbeszakadt munkálatokat.

Amint arról a Szatmár.ro beszámolt, szeptember 13-án Szatmárudvari, Aranyosmeggyes és Apa polgármesterei rendkívüli meghallgatást kértek Eugeniu Avram kormánybiztostól, a megbeszélés témája pedig a Szatmárnémetit Apával és az E58-as európai úttal összekötő útszakasz építése volt. Pontosabban a munkálatok stagnálása. A 23 kilométeres útszakaszból ugyanis egyelőre hat kilométer készült el, majd Szatmárudvari után néhány száz méterrel leállt.

A szeptember közepén tartott megbeszélésen részt vettek az Út-és Hídügyi Igazgatóság Kolozsvári Regionális Központjának valamint a kivitelező Tehnic Asistnak a képviselői is. Akkor abban egyeztek meg, hogy szeptember 25-én mindenképpen folytatni kell a munkálatokat. Szerdán azonban egyetlen munkagép sem dolgozott az útszakaszon. Liviu Zetea, Aranyosmeggyes polgármestere elmondta, értesülései szerint csütörtökön kezdik az előkészületeket és hétfőtől folytatódik az útépítés.

Az egykori 192-es megyei út modernizálása több szempontból is fontos lehet. Egyrészt Apa lakói számára rövidebb és járható úton juthatnak el a megyeszékhelyre, másrészt több kilométerrel lerövidíti a Szatmárnémeti és az E58-as európai út közötti távolságot. Ez azért fontos, mert ezáltal csökken Szatmárnémeti és Nagybánya közötti távolság is.

A munkálatok ideiglenes leállásának oka, hogy a megvalósíthatósági tanulmány szerint az útburkolatnak 8 centiméternyi aszfaltból kell állnia, amelynek széleinek pedig 2,5%-kal alacsonyabbnak kell lenniük, mint a közepénél. Csakhogy az eddigi megépült útszakasszal ellentétben a többinek nem beton az alapja, sokhelyütt ráadásul az út közepe van alacsonyabban. Ez azt jelenti, hogy a Tehnic Assistnak, amely az úttest felmarását végző céget okolja, nagyságrendekkel több aszfaltot kell felhasználnia - ez természetesen megemelné a költségeit is.

A beruházást az Országos Útügyi Vállalat finanszírozza, korábban pedig a szamosberencei lakosok teljes útlezárással fenyegetőztek, amennyiben nem folytatják az út építését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: