2012-04-30 14:19:30• hírek • (x)

Május 7-től járnak duplán a kukásautók

A szelektív szemétgyűjtés május elsején kezdődik, május 7.-től a szemetes-autók kettesével járják a várost.

Mint azt már jeleztük, a Florisal rt., a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal május elsejétől lehetőséget teremt arra, hogy a háztartási hulladékot szelektíven szortírozzuk. A lakónegyedekben a szemetes konténereken van jelezve, hogy az Umed, azaz nedves, biológiailag lebomló szemétnek, illetve az Uscat, azaz száraz, nem lebomló, de újrahasznosítható szemétnek van fenntartva. Magánházak esetében a nedves szemét helye az eddig megszokott kukában lesz, míg a száraz hulladéknak speciális zsákokat készítettek elő.

Puscas Vasile-től, a vállalat vezetőjétől megtudtuk: május 7-től kezdődően egy helyett két szemetes-autó megy majd mindenfelé a hulladékért. Az egyikbe a biológiailag lebomló, a másikba pedig a száraz szemét kerül. A szeméttelepen az egyik autó a válogatóba viszi majd az újrahasznosítható hulladékot, amit majd kézzel fognak szétválogatni, a lebomló hulladék pedig a szemétgödörbe kerül. A dupla szemetesautós szállítás azért kezdődik csak hetedikén, mert elsejéig még legtöbben vegyesen gyűjtötték a hulladékokat. 

Mi az a száraz hulladék és mi számít nedvesnek? - teszik fel a kérdést sokan. Alapjában véve a száraz háztartási hulladék a papír, a műanyag és az üveg, ide tartozik a pillepalack, az élelmiszerek műanyagból készült csomagolása, a fólia-szerű csomagolás, a háztartási gépek, a kozmetikumok, a mosószerek csomagolása, a papírzacskók, az üvegek, akár a befőttes üvegek is. A nedves hulladékba kerül gyakorlatilag az összes olyan anyag, ami nem a száraz hulladék kategóriába tartozik, minden, ami lebomlik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: