2012-04-18 15:26:54• hírek • Kocsis Zoltán

Május 1-én indul a szelektív hulladékgyűjtés Szatmárnémetiben

Ilyés Gyula polgármester kedden egyeztetett a közterület-fenntartó vállalat vezetőivel és arra a következtetésre jutottak, hogy immár minden feltétel adott ahhoz, hogy május első napján elinduljon a szelektív szemétgyűjtés Szatmárnémetiben.

„Felhívom a lakosság figyelmét és egyszersmind a segítségét is kérem: közreműködésük nélkül nem működhet a szelektív hulladékgyűjtés", jelentette ki Ilyés Gyula. A polgármester ugyanakkor tudatában van annak is, hogy eleinte ez kellemetlenséget okoz majd a lakosoknak. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a duális szemétgyűjtés eleinte sok kellemetlenséget okoz majd, de mindenkinek látnia kell, ez az út vezet a civilizált Európa felé", mondta.

Az április 17-i megbeszélésen Ilyés és a Florisal vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy május 1-i kezdettel szelektíven gyűjtsék és szállítsák el a szemetet. Még a tavalyi év végén elkészült a közel kétszáz ketreccel védett szemétgyűjtési pont, amelyekben aztán elhelyezték az új konténereket. Időközben a tavaly nyár végén átadott szamosdobi szeméttározóban beindult a száraz hulladék előszelektálása, a Florisal pedig elvégezte a szükséges fejlesztéseket.

A közterület-fenntartó vállalat szemétszállító kamionjait technikailag az új konténerekhez „idomította" és vásárolt két speciális darut is, amivel a korábban kihelyezett, harang alakú szemeteseket is kezelni tudja. A Florisal összesen két millió lejt fektetett az új rendszer kiépítésébe. Amint kiadásait amortizálja, a teljes rendszer a város tulajdonába megy át.

Szintén a Florisal feladata lesz az emberek tudatosítása a szelektív szemétgyűjtés fontosságáról és a szükséges eljárásokról. Feliratok kerülnek majd a konténerekre, hogy melyikbe kell dobni a száraz és melyikbe a nedves hulladékot; szórólapokat nyomtatnak és osztogatnak majd a lakosok felvilágosítása érdekében.

Szatmárnémetiben a szemétgyűjtés a dualizmus elvére alapszik majd. Ez azt jelenti, hogy külön kell gyűjteni a nedves hulladékot (minden, ami romlandó, ami lebomlik) és külön a száraz szemetet (papír, fém, fa, textil, műanyag). A lakónegyedekben a már említett konténerekbe kell majd önteni a külön szedett hulladékot, magánházakban pedig külön zsákokba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: