2019-05-17 10:18:44• hírek • Bede Emőke

Május 17.: a magas vérnyomás világnapja

Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a túlságosan magas vérnyomás, illetve az ezzel járó szövődmények. betegség megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatos információk minél szélesebb körű terjesztése, illetve a társadalom figyelmének felkeltése érdekében 2007 óta minden évben május 17-én megtartják a Hipertónia Világnapját.

„Sok páciensnél hosszabb időn át nem ismerik fel a hipertóniát, ugyanis a magas vérnyomás sokáig képes tünetmentes maradni. Árulkodó jelként kell azonban tekinteni a szédülésre, a fejfájásra, az orrvérzésre és a fáradékonyságra is. Ezeket a tüneteket sajnos egyre több fiatal is megtapasztalja, manapság nem ritka, hogy a harmincas éveik elején járó személyek is hasonló panaszokkal fordulnak orvoshoz. Persze ebben jelentős szerepe van az örökletes tényezőknek is, azonban kétségtelen, hogy a legnagyobb hatása az egészségtelen életmódnak van” – mondta el korábban a Szatmár.ro-nak Horge Monica belgyógyász szakorvos.
 

A szakorvosok egyet értenek abban, hogy elsősorban a rizikófaktorok kiküszöbölésére kell törekedni, azaz mindennapjainkban lehetőleg kerüljük az egészségtelen ételeket, a stresszt, tegyük le a cigarettát és igyekezzünk napi szinten mozogni is. Emellett egy bizonyos életkor felett érdemes évente orvosi kontrollra menni, melynek során a kivizsgálás sok mindenre fényt deríthet.
 

A magas vérnyomás-betegség egyébként a szív- és érrendszeri betegségei közé sorolandó, melyek Romániában még mindig vezető halálozási oknak számítanak. Az Egészségügyi Minisztérium összesítése szerint 2017-ben 150 291-en hunytak el a keringési rendszer elégtelenségei miatt, viszont az elhalálozási ráta korántsem egyforma minden megyében. A legtöbben az ország déli megyéiben halnak meg az említett ok miatt: 100 emberből akár 800-1000 ember is a kardiovaszkuláris betegségek miatt veszti életét ezeken a területeken. Szatmár megye 2017-ben a középmezőnyben végzett: nálunk 100 ezer személyre számítva kb. 630 ember hunyt el ezen egészségügyi problémák okán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: