2012-06-04 10:17:31• hírek • MTI-Press

Majmok fogságában az indiai főváros

Az első támadó elé lépett a járdán, és némán feltartotta a kezét. A második mögötte bukkant fel, és a szatyráért nyúlt. Maeve O'Connor csapdába esett. Az ellenállás veszélyes lett volna, ezért inkább átadta a szatyrot, azok ketten pedig peckesen elvonultak. Az egész nem tartott tovább 15 másodpercnél - újabb összehangolt támadás, amelyet rhesusmajmok hajtottak végre az általuk egyre jobban birtokba vett indiai fővárosban. "Más csomagok is voltak nálam, de tudták, hogy abban van a friss kenyér. Teljesen hangtalanok voltak, nagyon gyorsak és hatékonyak" - mesélte a Delhiben élő O'Connor.

Delhi majompopulációja olyan nagyra nőtt és olyan agresszívvá vált mára, hogy a város vezetői nemrég az indiai legfelsőbb bírósághoz fordultak, hogy mentse fel őket a majomlétszám ellenőrzésének kötelezettsége alól.
"2007 óta 13 013 majmot fogtunk be - mondta R. B. S. Tiagi, a delhi állatorvosi szolgálat vezetője a The New York Timesnak. - A majmok száma ennek ellenére nőtt a városban."

Majmok rontottak rá, és leesett a teraszról

Az ok egyszerű: az emberek etetik az állatokat. A majmok a nagy tiszteletben tartott hindu isten, Hanumán élő képviselői, és a hindu hagyomány szerint kedden és szombaton etetni kell őket.
"Ha kedden etetek, de csütörtökön visszajön ellopni a ruháimat, azt zokon kellene vennem" - jegyezte Tiagi azokra utalva, akik vallási megfontolásokból etetik a majmokat.
Az állatorvosi szolgálat a város vadvédelmi hivatalához fordult segítségért, de ott azt a választ kapta, hogy a majmok - amelyek évek óta gondot okoznak a terjeszkedő városnak - már nem vadak, ezért nem az ő dolguk, hogy foglalkozzanak velük.

R. M. Sukla, a főváros vadvédelmi főfelügyelője szerint a gond mindaddig nem fog megoldódni, amíg a hinduk rendszeresen élelemmel látják el a majmokat. "Számos hirdetést helyeztünk el nyilvános helyeken, amelyekben arra kértük az embereket, hogy ne etessék őket" - közölte.
2007-ben a delhi polgármester egyik helyettese meghalt, mert majmok rontottak rá, és leesett a teraszról. Az eset nagy nyilvánosságot kapott, és arra ösztönözte a várost, hogy határozottabb intézkedéseket tegyen a majmok biztonságosabb helyre költöztetése érdekében. A támadások azonban tovább tartanak. Május elején egy 14 éves lány súlyosan megsérült, mert majmok elől menekülve lezuhant egy négyemeletes ház tetejéről.

"A majmok rendszeresen harapnak és komoly sebeket ejtenek. Elég okosak ahhoz, hogy gyakran az ember arcát vegyék célba" - írta e-mailben Anthony Fauci, a marylandi Bethesdában működő Országos Allergológiai és Fertőző Betegségekkel Foglalkozó Intézet igazgatója.
Bár a majmok harapása veszettséget vagy halálos herpeszvírus-fertőzést okozhat, dokumentált esetek Fauci szerint "jószerivel nincsenek". A fertőzések ennek ellenére gyakoriak lehetnek, de szerencsére antibiotikumokkal kezelhetők.

Vezetékeket szaggatnak és ruhákat lopnak

Delhiben sok történetet hallani arról, hogy majmok otthonokba törnek be, vezetékeket szaggatnak, ruhákat lopnak és megharapják azt, aki meglepi őket. Az indiai parlament épületét játszótérnek használják, megrohamozták a miniszterelnöki hivatalt és a védelmi minisztériumot, időnként buszoznak vagy földalattin közlekednek, és kikergetik a külföldi diplomatákat szépen gondozott kertjeikből.
Rúpi Saran delhi lakos látta, ahogy egy állat kilopja a cukorkát gyerekei kezéből. Egy csapat majom pedig gyakran megszállja az udvarát, gyerekeit és őt is megakadályozza abban, hogy kilépjenek oda.
"Ültünk a házban mint ketrecbe zárt állatok, mintha mi lennénk az állatkertben, ők pedig a háztulajdonosok, akik bámulnak bennünket" - mesélte az asszony.

Már gondot okoznak a majmok Indiában

Miután a majombefogási program összeomlott, vannak olyan delhi lakosok, akik azt a megoldást választották, hogy a rhesusnál nagyobb majmokat, langurokat vizeltetnek az otthonuk körül. A vizelet szaga néhány hétre elűzi a rhesusmajmokat (persze az embernek sem igazán kellemes). De mihelyt a szag eloszlik, a rhesusok visszatérnek.
Amar Szingh langurtartó nemrég a főváros diplomáciai negyedében az utcán ücsörögve figyelte, ahogy egyik langurja módszeresen tépkedte a leveleket egy szépen gondozott kert fájáról. A langur, amelynek fekete arcát világos szőr övezi, jó három méteres pórázra volt kötve, amelynek másik végét egy oszlophoz erősítették. Szingh mindenkit óva intett attól, hogy közel menjen az állathoz, mert "a langur ütése olyan erős, hogy vagy két méterrel is arrébb lódíthatja az embert".

Elmondta, hogy 65 langurja van, és a város legkülönbözőbb részein vizelteti őket elegáns lakóházak és középületek körül. Társaival nappal megsétáltatják és megetetik az összes állatot, de éjszakára oszlophoz kötik őket. Egy majmot mintegy 200 dollárnak megfelelő összegért kölcsönöznek egy hónapra.

Megtanulták a csapdák elkerülését is

Tiagi szerint a langurok nem kergetik el teljesen a rhesusmajmokat, csupán arra kényszerítik őket, hogy átmenjenek a szomszédba. A város hét évvel ezelőtt 5 dollárnak megfelelő összeget kezdett fizetni minden befogott rhesusmajomért, és az ár négy évvel ezelőtt 9 dollárra emelkedett, most pedig 12 dollár.
"Annak ellenére, hogy ennyit ajánlunk, kevesen foglalkoznak majombefogással" - fedte fel az állatorvosi szolgálat vezetője.

A gyümölcsökkel és dióval ellátott csapdák évek óta tartó használatának köszönhetően a majmok a csapdák elkerülését is megtanulták.

A város egy ideig Dél-Indiából érkezett, hozzáértő állatbefogó csoportokat alkalmazott, de már ők se mennek Delhibe. Az észak-indiai Himácsal Prades államban engedélyezték a termést tönkretevő majmok elpusztítását, de az intézkedés széles körű tiltakozást váltott ki, és a fővárosban nem akarják bevezetni.
A befogott majmokat a város déli részén lévő menedékhelyre viszik, jóllehet a környéken lakók panaszkodnak, hogy ezzel meg az ő életüket teszik tönkre. A majmok könnyen át tudnak mászni a telep falán, és gyakran megtalálják az utat vissza Delhi belső negyedeibe.

Káli, a telep mellett egy kis kunyhóban élő nő elmondta, hogy a kislányát és unokahúgát is kétszer harapták már meg majmok, és kórházba kellett vinni a gyerekeket, ahol drága injekciókat kaptak. Miután egy alkalommal őt is megtámadták fürdés közben, megkérte a férjét, hogy álljon őrt akkor is, ha mos.
Egy olyan szegény család számára, mint az övék, a majmok több szempontból is állandó fenyegetést jelentenek. "Ha marad a rotiból (lapos kenyérféle), odaadom nekik, mégis mindig ellopják a hagymámat" - korholta az állatokat Káli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: