2014-07-20 14:40:59• hírek • Szatmar.ro

Sógor: Növelni kell a fiatalok foglalkoztatását

Az EU egészét tekintve 23%-os szintet ért el a fiatalok munkanélküliségi rátája, egyes tagállamokban pedig a 16-25 év közöttiek körében tapasztalható munkanélküliség aránya az 50%-ot is meghaladja. Az Európai Parlament által július 17-én, csütörtökön elfogadott, a munkanélküliséggel foglalkozó állásfoglalás azt állapítja meg, hogy a fiatalok körében ekkora mértékű munkanélküliség még nem volt az Európai Unióban, a helyzet megoldása érdekében pedig európai és tagállami intézkedésekre van szükség.

Az állásfoglalás megállapítja, hogy az Európai Unióban az egyenlőtlenségek egyik fő kiváltó oka a munkanélküliség, továbbá arra figyelmeztet, hogy az EU-ban csak akkor lehet fenntartható gazdasági növekedés, ha csökkennek az egyenlőtlenségek, ezt pedig különösen a fiatalokat érintő munkanélküliség orvosolásával és a szegénység enyhítésével kell kezdeni.

A dokumentum arra sürgeti a tagállamokat, hogy hajtsanak végre határozott intézkedéseket a fiatalok foglalkoztatásának növelésére. Az Európai Parlament arra hívja fel a figyelmet, hogy a tagállamok az Európai Szociális Alapot és az ERASMUS+-t is használják fel a szélesebb körű ifjúsági projektek finanszírozására, különösen a fiatalok vállalkozói kedve, illetve a fiatalokat sújtó szegénység és társadalmi kirekesztés terén.

A fiatalok mai problémái hatással lesznek az elkövetkező évek demográfiai folyamataiban. Az EU csak ösztönözni, támogatni és segíteni tudja a folyamatokat, a megoldás a tagállami hatóságok nélkül nem fog megszületni" - hangsúlyozta a szavazást követően Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az Európai Parlament által elfogadott dokumentum megállapítja, hogy Európának olyan környezetet kell kialakítania, amely kedvező a kis- és középvállalkozások számára, mivel 2012-ben az összes európai munkahely 66,5%-át a kkv-k biztosították. Sógor Csaba a leadott szavazatáról elmondta: „az európai gazdasági élet motorjai valóban a kis- és középvállalkozások. Ma egy olyan nagyfokú és általános bürokráciacsökkentés lenne a legnagyobb segítség, amelyet a tagállamok adhatnának a gazdasági társaságoknak, ezzel egyszerűbben, a szabályokat betartva alkalmazhatnának fiatalokat".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: