2014-02-28 13:14:27• hírek • Kocsis Zoltán

Majdnem erőszakba torkollott a lakossági tiltakozás a garázsbontás ellen

A csendőrség és a rendőrség fellépésére is szükség volt ahhoz, hogy ne torkolljon erőszakba az önkormányzat garázsbontási felszólításának végrehajtása Szatmárnémetiben. A lakók érdekeit védő ügyvéd szerint a város jogtalanul jár el, a városmenedzser szerint viszont a lakók sértettek törvényt.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal január 27-én szólította fel a 16-os lakónegyed garázstulajdonosait, hogy azok mihamarabb bontsák le az építményeket. A bontás határideje előbb február közepe volt, majd ezt a hónap végéig kitolták. Csütörtökön viszont Dorel Coica polgármester úgy rendelkezett, pénteken kezdődjék a még álló garázsok felszámolása. Ez azonban jóval nehezebben ment, mint azt ő az irodából elképzelte.

A legtöbb garázs a Sanatatii, a Muncii, a Rozmarin és az Astronautilor utcák között maradt lebontatlan. A lakók többsége ugyanis pert indított az önkormányzat ellen, a többiek pedig ennek eredményében bízva kivártak.

Péntek reggel azonban megjelentek a Florisal alkalmazottai, hogy elkezdjék lebontani a garázsokat. A tulajdonosok is percek alatt ott teremtek és több esetben is testükkel igyekeztek megakadályozni, hogy a munkások elkezdhessék leszerelni a garázskapukat. A hangulat egyre feszültebbé vált, adott pillanatban a csendőrség és a rendőrség jelenléte biztosította csak, hogy ne kerüljön sor fizikai erőszakra.

A helyszínre érkezett Cosma Felician Adrian ügyvéd is, aki szerint az önkormányzat törvényt sért az erőszakos bontással. „Huszonnégy garázstulajdonos érdekeit védem, ők beperelték az önkormányzatot. Egyelőre az első tárgyalás időpontjára várunk. Amíg a per nem zárul le és nem létezik jogerős bírósági ítélet, az önkormányzatnak nem lenne szabad elkezdenie a bontásokat. Ráadásul 1991-ben a polgármesteri hivatal írásos dokumentációban hagyta jóvá a garázsok építését, ezt pedig azóta sem vonta vissza senki. Harmadrészt pedig a hivatalnak rendelkezést kellett volna kibocsátania a bontásról, helyette azonban csak egy egyszerű felszólítást adott ki", nyilatkozta az ügyvéd.

„Hol van Coica? Most miért nincs itt? Bezzeg mikor a szavazatunkra volt szüksége, akkor minden nap itt volt. Most meg nem mer kijönni", "Nem így kell viselkedjen egy polgármester. Legalábbis nem egy erdélyi. Ez dambovitai viselkedés", „Ez rosszabb, mint a kommunizmus", kiabálták az elégedetlenkedők. „Két év alatt semmit nem csinált, csak bontott", mondta egy másik tulajdonos.

Garázsbontás a 16-os lakónegyedben

Az önkormányzatot Dan Babut városmenedzser képviselte, aki sokáig eredménytelenül próbálta megnyugtatni a kedélyeket. Igyekezett elmagyarázni az embereknek, hogy ezekre a garázsokra senkinek sem volt építkezési engedélye. Az összeg, amit az adóhivatalnak fizettek évek óta nem adó, hanem illeték: tulajdonképpen bérleti díj, amiért elfoglalták és használták a város közterületét. „Nézze asszonyom, mit ír az ön szerződése: tetőszerkezet és drótkerítésből készült válaszfal. Ehelyett mi van itt: betonfal, garázskapu, pince. Ezekre mind-mind nem vonatkozik az engedély, tehát önök sértették meg a törvényt", érvelt Babut. A városmenedzser elmondta, a közel hatszáz garázsból csak 30-40-et nem bontottak le a felszólítást követően.

A vita aztán idő után csendesedett, az emberek egyre inkább kezdték elfogadni: közösségi életük egyik fontos színhelye lassan az enyészetté válik. A felháborodást és a kiabálást a csendes beletörődés és a töprengés vette át: hová kerül a garázsból a zsák burgonya, a kerékpár, hol húzza ki a nyarat a gyerek/unoka szánkója.

Garázsbontás a 16-os lakónegyedben

„A 16-os lakónegyedben két garázs marad állva: tulajdonosaiknak tényleg van rá engedélyük. Velük szemben a kisajátítási eljárás indul, ám annak lebonyolítása körülményes és időigényes. Ha a bontásokkal végeztünk, akkor elkezdjük a parkolók kialakítását. Az idén mindenképpen szeretnénk leaszfaltozni az utat a Gellért Sándor utca és a Golescu híd között is. Utak, járdák - idén végezni szeretnénk a 16-ossal", magyarázta a Szatmár.ro-nak Babut.

Olvasóink gyakori kérdése: lebontatják-e a garázsokat más negyedekben is. Babut válasza szerint - amennyiben a költségvetés megengedi - a 17-es negyed töltés felőli oldala következik a nyár elején...

Garázsbontás a 16-os lakónegyedben

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: