2012-01-13 13:02:10• hírek • Kocsis Zoltán

Majd másfél ezerrel esett vissza a sportolók száma Szatmár megyében

Romániában 2010-ben összesen 234.000 igazolt sportolót regisztráltak - írja a ProSport napilap az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb (ennél újabb hivatalos adatok nem léteznek) statisztikáira hivatkozva. Összehasonlításképpen a Német Labdarúgó Szövetségnek 6,7 millió tagja van. Ez egyben azt jelenti, hogy Románia lakosságának 1,2%-a igazolt sportoló. A német példánál maradva, csak az igazolt labdarúgók aránya eléri a 8,2%-ot.

A sportolók száma évről évre csökken, bizonyítja ezt, hogy 1993-ban számuk elérte a 300 ezret. Az elmúlt húsz évben csak két olyan megye van az országban, ahol nőtt a sportolók száma: Bukarestben (megyei jogú városként) 27.571-ről 63.985-re, Hargitában pedig 4362-ről 4742-re emelkedett.

Szatmár megyében, ebből kifolyólag, az elmúlt húsz évben csökkent az igazolt sportolók száma. Nem is keveset. Tizenkilenc évvel ezelőtt még 5.315-en rendelkeztek sportigazolással, 2010-ben viszont csak 3.964-en. Ez a megye összlakosságának 1,08%-át teszi ki, ami azt jelenti, hogy ha kevéssel is, de elmaradunk az országos átlagtól. Más kérdés, hogy amennyiben Bukarestet nem vesszük figyelembe, akkor a fővároson kívüli országos átlag csak 0,9%.

Szerettük volna megtudni, hogy a Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság alátámasztja-e a sportnapilapban közölt adatokat, ezért megkerestük Simon Ferenc referenst. Tőle aztán meglepetten tudtuk meg, hogy az az állami szerv, amely Romániában a sporttevékenységek koordinálására hivatott, nem rendelkezik erre vonatkozó adatokkal. „Ezért az információért a sportklubokat kellene felhívnia", jött a meglepő válasz. Attól az intézménytől, amely évről évre meghirdeti és díjazza a megye legjobb sportolóit...

A környező megyék közül csak Szilágy regisztrál kevesebb sportolót, szám szerint 2246-ot, míg Erdélyi viszonylatban is csak Kovászna áll rosszabbul, 2.035 sportolóval. Országos szinten viszont számtalan megye van mögöttünk a sorban, Krassó-Szörény, Mehedinti, Gorj, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Ialomita, Tulcea, Vrancea, Vaslui. Minden egyes esetben figyelembe kell azonban venni a megye lakosságát is.

Érdemes megemlíteni, hogy országos szinten megközelítőleg 109 ezren futballoznak, 18 ezren teniszeznek, 13 ezren kosaraznak és nyolcezren sakkoznak. Az első ötöt a kézilabda egészíti ki 7600 sportolóval.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: