2010-12-27 15:26:34• hírek • Kocsis Zoltán

Majd félezren léptek pályára az ősszel

A román labdarúgó élvonal, a Liga1 csapatai 17 fordulót (az őszi 16 etapot az első tavaszi játéknap követte még december elején) követően vonultak téli pihenőre a 2010-2011-es szezon derekán. Ez azt jelenti, hogy összesen 153 mérkőzésnek lehettek szemtanúi a nézők, amelyeken nem kevesebb, mint 460 labdarúgó lépett pályára.

A szám igen nagynak számít, főleg azt figyelembe véve, hogy az 1992-93-as szezon egészében csak 447 labdarúgót foglalkoztattak a csapatok. A ProSport napilap összeállításából kiderül az is, hogy összesen 145 külföldi kapott lehetőséget, ami a teljes mezőny 31%-át teszi ki. Ezzel a Liga1 a 17. helyen áll az európai élvonalbeli bajnokságok sorában, közvetlenül a magyar NB1 (28,9%) előtt. Érdekességképpen a legtöbb légiós a ciprusi (67%) és az angol (65,6%) bajnokságban futballozik. Ezen téren tehát biztató a román labdarúgás helyzete, árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a kerek 100 debütáns közül 55 volt külföldi.

A legtöbb játékost a tabella utolsó előtti helyét elfoglaló Urziceni vetette be, szám szerint 35-öt. Őt a szintén a bennmaradásért küzdő újonc, a Marosvásárhely követi 33-al. A dobogó harmadik fokán a Kolozsvári CFR, a Vaslui és a Dinamo osztozik 29 labdarúgóval. Talán nem véletlen, hogy a bajnoki tabella meglepő éllovasa, a Galac csak 21 játékost küldött harcba, ezzel pedig a Rapiddal egyetemben a legkevesebb futballistát játszatott, megelőzve a Craiovát (22).



A Liga1 őszi szezonjában 460 labdarúgó lépett pályára


Szintén érdekes, hogy a 18 csapat összesen 44 kapusnak adott bizonyítási lehetőséget, az Urziceni egyenesen négynek is. Ami még inkább megdöbbentő, hogy csak két klub esetében nem történt változás kapusposzton a 17 etap alatt: Galacon Grahovac, Besztercén pedig Albut irányában volt töretlen a bizalom.

A ProSport statisztikáiból az is kiderül, hogy 15 olyan futballista is akad, aki az ősz folyamán két különböző csapat mezét is magára ölhette. Ez a magas szám annak tudható be, hogy az önmagát színvonalasnak tartó bajnokságok közül egyedüliként Romániában a hatodik forduló után zárult csak le az átigazolási időszak.

Az ősszel pályára lépett 460 labdarúgó között csak 18 olyan van, aki valamennyi találkozón szerepet kapott és csak hat olyan, aki egyetlen percet sem hagyott ki. A listavezető Galac utóbbi kategóriába két futballistát „delegál" Branko Grahovac és Cornel Rapa személyében. Rajtuk kívül Marcos Antonio (Rapid), Florin Lazar (Medgyes), Călin Albuţ (Beszterce) és Vasile Olaru (Branest) mondhatja el magáról, hogy az ősszel valamennyi játékpercet a pályán töltötte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: