2011-08-17 16:57:09• hírek • Kocsis Zoltán

Majd ezer kukát helyeznek ki városszerte

Így néznek majd ki a kukák - akárcsak Nagybányán
Így néznek majd ki a kukák - akárcsak Nagybányán

Megközelítőleg másfélszer több szemétgyűjtési pont lesz Szatmárnémetiben, miután kihelyezik a szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tévő kukákat, jelentette ki Ilyés Gyula polgármester. Aki hevesen elutasította a Környezetvédelmi Ügynökség bírálatait és élesen bírálta az intézményt.

Miután a Szatmárnémeti Városi tanács heves viták után júniusban elfogadta a szelektív szemétgyűjtést lehetővé tévő rendszer bevezetésének körülményeit, az ősszel városszerte elindul majd a gyűjtési pontok kialakítása és a kukák kihelyezése. Az előzetes számítások szerint összesen 970 kukát helyez majd ki a közterület-fenntartó vállalat, a gyűjtési pontok száma pedig eléri a 260-at. Ez jóval nagyobb szám, mint a mostani, hisz jelen pillanatban 185 gyűjtési pont létezik a városban.

A gyűjtési pontok számának megnövekedése azt jelenti, hogy sok esetben a lakosoknak közelebbre kell vinniük hulladékaikat. Ugyanakkor ezeket a pontokat meg kell építeni, akárcsak a hozzájuk vezető utakat (a szemetes autóknak hozzájuk kell férniük), amely igen időigényesnek ígérkezik. A polgármester reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy nagy részüket még az év végéig ki tudja helyezni a Florisal.

Valamennyi gyűjtési pont kerítéssel és tetővel lesz elkerítve, így próbálván megakadályozni, hogy állatok illetve a guberálók szétszórják a szemetet. Az ajtókhoz csak a közterület-fenntartó vállalat alkalmazottainak lesz kulcsuk, a lakosok az erre a célra kialakított ablakokon dobálhatják be a szemetüket. „Biztos vagyok benne, hogy az úgy rendszer bevezetése nem megy majd zökkenőmentesen, ezért ezúton is kérem a lakosság segítségét és együttműködését. Mindannyiunk érdeke, hogy a hely, ahol lakunk, minél tisztább és szebb legyen", mondta a polgármester.

A város első embere felhívta a figyelmet, hogy ezek a szelektív hulladékgyűjtők csakis a lakónegyedek tömbházaik hivatottak kiszolgálni. A lakóházak esetében ugyanúgy működik tovább az elszállítás. Maradnak a helyükön a „színes harangoknak" nevezett szelektív tartályok is, ám az régi központból kivonják őket, „annyira ugyanis nem esztétikusak".

Ilyés kitért a Környezetvédelmi Ügynökség vádjaira is, mely szerint a szelektív hulladékgyűjtésnek olcsóbbnak kellene lennie. „A szelektív hulladékgyűjtés a világon mindenütt több pénzbe kerül, már csak külön elszállítás miatti pluszköltségek miatt is. Ezen többletkiadásokat az újrahasznosítható anyagok eladása sem fedezi, csak csökkenti valamelyest. A hulladékgazdálkodás legolcsóbb változata világszerte a lerakat, ám ezt Nyugaton már sehol sem nézik jó szemmel. Románia néhány évtizedes haladékot kapott az Európai Uniótól, ezért kaphattunk támogatást a szamosdobi lerakat megépítésére, amely 15-20 évre megoldja a gondjainkat. Ám azért, hogy oda lerakhassuk a hulladékot, szintén fizetnünk kell", magyarázta a polgármester.

Ilyés hevesen reagált az Ügynökség illetékeseinek azon kijelentésére is, mely szerint a Környezetvédelmi Rendőrség működése teljességgel hatástalan. „Húsz évig nem történt semmi ezen a téren. A Környezetvédelmi Őrszolgálatnak lenne hivatott eljárni a hulladékok terén, ám neki erre nincsenek kapacitásaik. Persze, hogy a Környezetvédelmi Rendőrség létrehozásától még semmi sem változik meg egy csapásra, ám jelentősen csökkent a széthajigált hulladék mennyisége. Különben is, mi alapján állítja az Ügynökség, hogy az ökorendőrség nem hatékony? Előbb állítanának össze egy hatékonysági kritériumrendszert", fakadt ki Ilyés Gyula.

Ide kattintva megtekintheted valamennyi városrész pontos adatait: hány személy mennyi szemetet termel, mennyi kukát helyeznek majd ki.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: