2008-03-21 09:59:19• hírek • István Löchli

Magyarul is fogad bejelentéseket a 112-es egységes hívószám

A Távközlési és Informatikai Minisztérium kezdeményezésére a kormány március 19-én, szerdán elfogadta az Egységes Hívószám Országos Rendszerének működéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet. "Ettől az évtől kezdődően a 112-es Egységes Hívószám Országos Rendszerének finanszírozása öt évre megoldódott, a költségeket az állami költségvetésből biztosítjuk. Évente 38 millió RON-ról van szó. Ez azt is jelenti, hogy megoldódik a hívó fél helymeghatározása" - jelentette be Borbély Károly.

A sürgősségi kormányhatározat előírja, hogy a hamis hívás kihágásnak számít, és 500-tól 1.000 lejig terjedő pénzbírsággal jár.Az informatikai miniszter azt is elmondta marosvásárhelyi sajtóértekezletén, hogy a 112-es egységes hívószámon magyarul is lehet bejelentést tenni, 8 megyében 41 olyan alkalmazott dolgozik, aki magyar anyanyelvű vagy ismeri a magyar nyelvet. Amennyiben a hívás olyan területi központhoz érkezik, ahol nincs magyar nyelvű ügyeletes, egy kapcsolással megoldható, hogy a megfelelő szolgálatos válaszoljon a hívó félnek - tette hozzá.

Mint ismeretes, a 112-es szám használatával "egyszerre" válik elérhetővé a rendőrség, a mentők és a tűzoltók irányító központja, s a szükséges segítség jellegének megfelelően indulnak el - saját szakmai előírásaik és tevékenységük felelősségi szabályai szerint - az erre kijelölt egységek.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: