2012-11-24 11:36:22• hírek • MTI

Magyar-román-bolgár-görög vasútfejlesztési törekvések

A MÁV szervezésében Budapesten üléseztek az Athén-Szófia-Temesvár-Budapest-Hegyeshalom uniós vasúti korridorszakasz átjárhatóságának fejlesztését segítő nemzetközi testületek - tájékoztatta a MÁV Zrt. pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a MÁV a görög, a bolgár és a román vasúttal együttműködésben vesz részt a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) 22. számú, kiemelt fontosságú vasúti projektjével, az Athén-Budapest-Bécs-Drezda/Nürnberg vonallal kapcsolatos munkákban. Ennek keretében az Athén-Thesszaloniki-Promachon (Görögország) - Kulata-Szófia-Vidin (Bulgária) - Calafat-Craiova-Temesvár-Kürtös (Románia) - Lőkösháza-Budapest-Győr-Hegyeshalom (Magyarország) szakasz átjárhatóságának fejlesztésén dolgoznak. A munka a TEN-T anyagi támogatásával folyik.

A projekt irányító bizottsága és úgynevezett kontakt partner hálózata ülésezett ezen a héten Budapesten - közölte a MÁV. A találkozón Gilles Savary, az Európai Bizottság PP22 korridorért felelős koordinátora, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A vasúti pályaműködtető vállalatok a korridoron jelenleg folyó, illetve tervezett rekonstrukciós munkákról egyeztettek, külön foglalkoztak a határátmenetekkel, az átjárhatóság javítása érdekében teendő intézkedésekkel.

A 22. számú TEN-T tengely Nürnbergtől, illetve Drezdától Budapesten keresztül egészen Athénig, illetve Constantáig húzódik, összeköttetést biztosítva a nyugat-európai országok és Európa dél-keleti régiója között. A magyar, a román, a bolgár és a görög nemzeti vasúttársaság egy részprojekt keretében a négy ország területén zajló fejlesztések összehangolásán dolgozik. A vasúttársaságok jelentősen eltérő állapotú vonalakkal rendelkeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: