2009-08-12 12:33:22• hírek • Szatmar.ro

Magyar-román Marian Cozma emlékére

A két válogatott a sorsdöntő, őszi világbajnoki selejtezőkre készül Budapesten.

Az idén februárban Veszprémben meggyilkolt Marian Cozmára emlékszünk szerda este a budapesti Puskás Ferenc Stadionban valamint a tévéképernyők előtt, amikor 21 órai kezdettel Magyarország és Románia labdarúgó válogatottjai egymás ellen lépnek pályára.

A szomorú ómen persze nem biztos, hogy a két szurkolótábor lelkületét is kellőképpen megihleti majd, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség nyílt levélben kérte meg a szurkolókat a civilizált viselkedésre és a néhány héttel ezelőtt, az Újpest-Steaua meccsen tapasztalt rendbontások mellőzésére. Mindemellett megháromszorozta a biztonsági személyzet létszámát.

A két csapat között, a történelmi nézet-és érdekellentétek miatt hatalmas az rivalizálás, éppen ezért a román sajtó hatalmas eufóriával fogadta 1999 június 5.-én a válogatott első győzelmét a Magyarország ellen. Utoljára 2004 februárjában mérte össze erejét a két válogatott, a hagyományos ciprusi tornán Mihut, Danciulescu és Caramarin góljaival a románok hagyták el győztesen a pályát. A román oldalon kettő, a magyaron pedig három azon labdarúgók száma, akik most is keretben vannak és pályára léptek Larnacában is: Marica és Danciulescu az egyik, Löw, Gera és Bodnár a másik oldalon.

Ha már a keretnél tartunk, meg kell említenünk, hogy a hazai oldalon egy nagy visszatérő is található a csapatban: Király Gábor négy év után kapott ismét meghívót. A hetvenszeres válogatott kapus Grosics Gyula után a második legtöbbszörös válogatott hálóőr a magyar labdarúgásban.

Mindkét válogatott nagyon fontos világbajnoki selejtezők előtt áll, ám az elmúlt két évtized trendjével ellentétben Magyarország közelebb áll a tornához, mint Románia. Az 1. csoportban Geráék hat meccs után a második helyen állnak 13 ponttal, három egységgel lemaradva Dánia mögött, ám néggyel megelőzve az üldöző Portugáliát és Svédországot, amely csapatok szeptember elején érkeznek Budapestre. Ezzel szemben Románia ugyanannyi meccs után mindössze hét pontot gyűjtött és az utolsó előtti helyen tanyázik a 7. csoportban. Ahhoz, hogy csekélyke esélyük maradjon a kvalifikáció kiharcolására, le kell győzniük a franciákat és a szerbeket. Egyaránt idegenben. Első fellépés Párizsban.

Erwin Koeman, a magyarok holland szövetségi kapitánya szoros meccsre számít, ám elmondása szerint számára a csapat produktuma a legfontosabb: „Nem mindenki lesz 100%-os állapotban, mert a szezon elején vagyunk. Négy hónap után először lépünk pályára, ezért fontos, hogy mindenki lehetőséghez jusson." A csapat veteránja, Dárdai Pál szerint ideje lenne már legyőzni a szerdai ellenfelet: „Nem szívesen emlékszem a románok elleni találkozókra, hiszen amióta én válogatott vagyok, még nem sikerült legyőznünk őket", mondta a Hertha középpályása.

Holland kollégájával szemben Razvan Lucescu kapitánynak négy játékosát, Mutut, Ratot, Sapunarut és Stancut is nélkülöznie kell, közülük természetesen a Fiorentina csatárának a kiesése a legfontosabb: „Szerettem volna, hogy Mutu itt legyen, de a válogatott nem egy játékosból áll. A játékosoknak tudniuk kell, csak úgy léphetnek pályára, hogy a győzelemre gondolnak. Mindent ki kell adnunk magunkból Magyarország ellen. A válogatottnál csak az utolsó eredmény számít". Ghioane arra hívta fel csapattársai és a közvélemény figyelmét, hogy a magyar válogatott sokkal jobb, mint az ország klubcsapatai, ezért kemény meccsre számítanak.

Lucescu mindemellett egy furcsa ígéretnek is eleget szeretne tenni: 1972-ben két döntetlen után (1-1 Budapesten, 2-2 Bukarestben) Magyarország egy Belgrádban rendezett harmadik mérkőzésen 2-1-re nyerni tudott Románia ellen, így kijutott az Európa-bajnokságra. Akkor a négy éves Razvan megígérte apjának, aki mindhárom találkozót végigjátszotta, hogy ha nagy lesz, 7-0-ra veri majd meg egyszer a magyarokat. Mint most elmondta, azzal tisztában van, hogy ez az eredmény nem reális, ám mindenképp nyerni szeretne. Akárcsak Koeman.

A végszót az Európa-bajnok hollandot a Rapid kispadján ülve egyszer már legyőző román szakember adta meg: „Fair playt akarok, ne feledjük, hogy Marian Cozma emlékéért játszunk."

Várható összeállítás:
Magyarország: Babos - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Gera, Dárdai, Tóth Balázs, Dzsudzsák, Hajnal - Rudolf
Románia: Coman - Dananae, Radoi, Chivu, Nesu - Mara, Ghioane, Apostol, Nicu - Marica, Danciulescu



Ghioane kemény összecsapásra számít


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: