2009-11-11 15:09:56• hírek • Gozner Gertrud

Magyarországról veszik az AH1N1 elleni oltást

Romániában még nem lehet kapni a sertésinfluenza vírusa ellen kifejlesztett oltást, viszont Magyarországon már eljutott a gyógyszertárakba a saját fejlesztésű vakcina.

Nyugati szomszédunknál hét euróba (kb. 30 lejbe) kerül egy adag, és romániai receptre is ki lehet váltani. Azonban az ukrajnai járvány miatt gyorsan kiürültek a keleti határ menti települések patikái, mivel a helyi lakosok és a külföldi állampolgárok felvásárolták a készleteket. A gyógyszertárak most újabb adag oltásokra várnak.

A magyarországi oltóanyagot az Európai Unió nem engedélyzte, vagyis nem lehet a határon kívül is árusítani. Ezért a magyar vakcina piacát a nem uniós országok fogják képezik, miután a saját lakosság elegendő mennyiséghez jutott. Már hatvan államból érkezett megrendelés a gyártóhoz. A gyógyszerelőallító cég 4 millió ingyenes sertésinfluenza ellenes vakcinát gyártott le, két millió adagot pedig a patikákon keresztül értékesítenek.

Dr. Dorel Coica, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője nem ajánlja a magyarországi oltást. Tud róla, hogy több szatmári lakos onnan szerezte be az A típusú H1N1 vírusa elleni vakcinát, azonban ez az oltás nem rendelkezik a magyar Egészségügyi Minisztérium engedélyével - fejtette ki a szakember. Coica doktor nem szeretne tanácsokat adni az oltás megvásárlásával és beadásával kapcsolatban, viszont ő személy szerint nem ajánlja. Mindenki saját maga kell döntést hozzon ebben az ügyben - tette hozzá.

A közegészségügy igazgatója is úgy tudja, hogy a magyarországi gyógyszertárak már kifogytak a készletekből. Időközben kiderült a Szatmár megyei fertőzőtt személy identitása, a Halmi községbe való 37 éves Marinel Hotca jól érzi magát, és nem érti a sertésinfluenza körül kitört felhajtást. Az otthon lábadozó beteg családtagjainál egyelőre nem jelentkezett a fertőzés.

Romániában a sertésinfluenza-ellenes oltási kampány november 26-án fog kezdődni, és elsőként a tanulókat, az egyetemi hallgatókat és az egészségügyi személyzetet fogják beoltani a Cantacuzino Intézet által gyártott vakcinákkal. Ahhoz, hogy a hat hónapos és hat év közötti gyerekek is védve legyenek, a szakhatóság 500 ezer oltóanyagot vásárol külföldről. Romániában jelen pillanatban ezer sertésinfluenzás esetet tartanak nyilván.



A magyarországi vakcina már megvásárolható a határon túli patikákból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: