2014-10-12 21:52:14• hírek • MTI, Szatmár.ro

Magyarországon véget ért az önkormányzati választás

Magyarországi idő szerint este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása.

A választópolgárok helyi idő szerint vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a végleges részvételi arány várhatóan elmarad a négy évvel korábbitól és a 45 százalékot sem éri el. A szakértő szerint a kisebb választói aktivitás egyik oka, hogy az év harmadik voksolására elfáradtak a szavazók, valamint a baloldal a korábbinál kisebb mértékben tudta mozgósítani szavazóit.

László Róbert, a Political Capital (PC) elemzője szerint a választók komoly kiábrándultságára utal, hogy folytatódik az önkormányzati voksolás részvételi arányának 2006 óta tartó csökkenő tendenciája, a változás azonban ezúttal szerinte sem lesz drámai mértékű. A PC munkatársa megjegyezte, a fővárosi szavazók száma azt mutatja, hogy az ellenzéknek nem sikerült felráznia Budapestet, ahol a tíz évvel korábbiakkal ellentétben idén sem lesz kiemelkedő a részvételi arány.

A részeredmények azt mutatják, hogy az önkormányzati választásokon is tarolt a FIDESZ-KDNP. A megyei jogú városokban például két kivétellel mindenfelé a FIDESZ-KDNP jelöltek nyertek. A kivétel Békéscsaba, ahol egy független jelölt kapta a legtöbb voksot, illetve Szeged, ahol az MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért jelöltje győzött.

Szintén a részeredmények alapján jelenthetjük ki: Magyarország összes megyei önkormányzatát a Fidesz jelöltjei irányítják majd a következő négy évben. A főváros főpolgármesteri székéért folytatott küzdelemben is a FIDESZ-KDNP jelöltje áll nyerésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: