2009-07-02 16:14:15• hírek • Gozner Gertrud

Magyarországon könnyebb lakáskölcsönhöz jutni

Júliustól 10-től fordulhatnak hitelért a bankokhoz, akik részt akarnak venni a kormány Első Ház elnevezésű programjában - jelentette be szerdán Emil Boc kormányfő. Az Első Ház program keretében nyújtott állami garancia azok számára is elérhetővé válik, akik építeni szeretnék első lakásukat, avagy egy félkész lakást vásárolnának, a kamat pedig akár 50%-al is kisebb lehet mint a piacon létező többi jelzáloghitel.

A kritikusok szerint ez csak a magas jövedelműek számára elérhető, mivel ha valaki 30 évre igényel egy 60 ezer eurós kölcsönt, akkor havi 316 euró részletet kell fizetnie, ehhez viszont 714 euró kell legyen a havi jövedelme, vagyis közel 3 ezer lej.

Ha nem sikerül lakáskölcsönhöz jutni egy romániai banknál, akkor magyarországi bankintézményethez is fordulhatunk, ugyanis a határ túloldalán levő pénzintézmények sokkal kedvezőbb hiteleket nyújtanak. Egyrészt kevesebb papírra van szükség, és gyorsabban elbírálják a kérelmeket. Az egyetlen kikötés, hogy a lakás Magyarország területén kell legyen.

Június elsejétől 18 magyarországi bank külföldieknek is nyújt hitelt, például egy 20 ezer eurós kölcsön felvételéhez elég egy 800 lejes fizetés. A bank kliensei fel kell mutassák az utolsó havi fizetésükről szóló igazolást, igazolniuk kell éves jövedelmüket és aláírnak egy nyilatkozatot, miszerint más európai banknak nem tartoznak. A kérvényeket egy hónap alatt bírálják el.

Dr. Komlódy Miklós jogász, Csenger alpolgármestere szerint, a magyarországi bankrendszer annyiban engedékenyebb, hogy már minimálbéres, vagyis 57 ezer forintos fizetésnél is felvehető náluk lakáskölcsön. A válság óta ez problémásabbá vált, a bankok túlbiztosítják magukat, és legfeljebb az ingatlan értékének a felét kölcsönzik - fejtette ki a szakember.

 

Egyébként Csenger környékén másfél éve volt a csúcspont, akkor vásárolták román állampolgárok a legtöbb ingatlant. Akkor többnyire a nagyobb értékű ingatlanokra volt kereslet, a válság miatt most inkább üres telket és kisebb hétvégi házakat vásárolnak a szatmáriak - tette hozzá az alpolgármester.

A szatmáriak Csenger mellett inkább a kisebb településeken vásároltak házakat, úgy mint Csengersima, Szamosbecs, Szamosangyalos, Pátyod, Porcsalma, Csegöld, Jánk. Legtöbb esetben a határ közelsége volt a mérvadó, ezek a falvak húsz kilométeres körzetben találhatóak az országhatártól - fejtette ki a magyarországi jogász.

Komlódy szerint sokan azért irányultak Magyarország felé, mert Romániában túlságosan elszálltak az ingatlanárak, az itthon eladott tömbházlakásból a határ túloldalán kertes családi házakat vásárolhattak. A válság óta jelentősen megcsappant a romániai vásárlók száma, a jogász úgy véli, a schengeni határ megszűnése hozhat még fejlődést a határ menti ingatlanpiacba.

Fazekas Attila szatmárnémeti lakos tavaly vásárolt magának házat Csengersimán. A román-magyar határmenti település mellet szólt, hogy közel van a városhoz, autóval 8-10 perc alatt be lehet érni a központba. Ugyanakkor a romániai falvakkal ellentétben teljes mértékben meg van oldva a víz, gáz és áramellátás. A magyarországi árak sokkal kisebbek voltak, egy szatmári kétszobás lakás árából meg lehetett vásárolni egy kertes házat. Ugyanakkor a környezet sem mindegy, hogy egy lakótelepen vagy egy zöldövezetben lakik az ember - fejtette ki.

Lugosi Andrásék tavaly vettek egy háromszobás kertes házat Csengerben. Az akkori árfolyamon Szatmárnémetiben egy lakónegyedi garzonlakásra futotta volna a félretett összegből. Abban az időben Romániában és Magyarországon több bankot is megkerestek, amiből egyértelművé vált számukra, hogy a határ túloldalán sokkal kedvezményesebb bankkölcsönhöz juthatnak. Ők a válság kitörése előtt egy hónappal kapták meg a lakáshitelt, a recesszió miatt ugyan nőtt az összeg, de a törlesztőrészletek még mindig megerőltetés nélkül fizethetők.

Lugosi szintén úgy tudja, hogy minimálbérre is felvehető hitel, de ennek mértékét leginkább az illető ingatlan értéke szabja meg, így létezhetnek olyan hitelek is amelyekhez még a minimálbér sem követelmény, hanem letelepedési engedéllyel kell rendelkezni - tette hozzá. A magyarországi bankok az utóbbi időben igyekeznek átcsalogatni a külföldi klienseket, ez nem nehéz mivel a romániai pénzintézetekhez képest összehasonlíthatatlanul jobbak a feltételeik, a jelzáloghitel kamatja szinte fele a romániai bankoknál tapasztaltaknak. Emellett a részletfizetésnél is számtalan engedményeket biztosítanak az ügyfél számára - magyarázta lapunknak Lugosi.


Magyarországon kedvezményesebben lehet lakáskölcsönhöz jutni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: