2017-07-19 13:44:13• hírek • Szatmár.ro

Magyarországi kormánytámogatásból újítják a Kölcsey épületét

Javában zajlik a felújítás, az épület belső homlokzatát teljesen felállványozták, a külső részen is kezdődik a munka – már kiválasztották az épület színét is!

Idén május 5-én hozta Szatmárnémetibe a jó hírt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a Kölcseyben megrendezett Szent László vetélkedő alkalmából: Magyarország kormánya 455 millió forinttal, azaz 1,45 millió euróval járul hozzá a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének rendbetételéhez. Mindezt azután, hogy 2016-ban 250 millió forintot adtak az épület tulajdonosának, a Római Katolikus Püspökségnek a nyílászárók cseréjére, amire tavaly sor került.

A támogatás meglehetősen gyorsan megérkezett, a munka pedig kezdetét is vette. Az épület málladozó vakolatú belső homlokzata teljesen fel van állványozva. Leverték a még meglevő vakolatot, illetve új réteget vittek fel a falakra. Megkezdték a munkát az épület külső részén is, a homlokzatról pedig lekerült a kábelezés nagyrésze. „A homlokzaton futó kábelek jelentős részét a föld alá vitték, de az is kiderült, hogy az épületen számos olyan vezeték volt, amit már jó ideje semmire sem használnak. Ezeket egyszerűen le fogják vágni” - magyarázza Pataki Enikő igazgatónő.

Több próba-színt is elhelyeztek a falon, ezt követően döntöttek a barnás-vajszínű festés mellett. „A cél, hogy az épület színében is illeszkedjen a környezethez” - mondja.

Azt is megtudtuk, hogy a munkások lebontottak egy, az épülethez utólag hozzátoldott portásfülkét is – ez a Mihai Eminescu utcai bejáratnál állt. Az épület külső részén végzett munkálatok mellett tervbe van véve az előtér felújítása és a belső ajtók cseréje is.

Persze a nyári vakáció ideje alatt maga a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is felújításba kezdett, a saját forrásaik felhasználásával. Frissítő festéseket végeztek az iskolához tartozó bentlakásban, a most induló kilencedikes osztályok termeit pedig most újítják fel, hogy az új közösségek friss, felújított környezetben kezdhessék a tanulást és a közös éveket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: