2013-04-06 19:30:07• hírek • Kocsis Zoltán

Magyarországi és szatmári speciális mentők mentették ki a férfit a Túrból

Magyarországi és szatmári speciális mentők mentettek ki egy férfit a Túrból a túrterebesi híd közvetlen közelében. Motorcsónakot, speciálisan képzett kutyát és egy motoros siklóernyőt is bevetettek. A végén nem maradt el a baráti beszélgetés és a bogrács sem.

Szerencsére mindez csak gyakorlat volt. A csak szócskát illik azonban zárójelbe tenni, mivel a szatmári Multisalva Speciális Mentőcsoport, a mátészalkai Felső - Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület, az Angel Dog valamint a Túr menti természetvédelmi övezet kezelőjeként jelen lévő Erdélyi Kárpát Egyesület munkatársai vérprofi munkát végeztek.

A Szatmár Megyei Tanács támogatásával és megrendeléséből a társaság egy része a kányaházi víztározó közelében ereszkedett a Túrra és csónakokban haladva speciális radarral megvizsgálták a töltés állapotát és GPS-el megjelölték a problémásabb pontokat. „A rengeteg eső miatt a töltés át van ázva, de szerencsére komolyabb problémát sehol sem észleltünk. A kányaházi víztározó, ezzel szemben...", mondta Szabó Csaba, a Felső - Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület tagja.

A gyakorlat látványosabb részletei Túrterebesen, a híd közvetlen közelében történtek. Fülöp Szabolcs, a Multisalva vezetője előbb egy hátmotoros siklóernyővel a levegőbe emelkedett, majd Szodoray-Parádi Farkas a zavaros Túrba vetette magát a hídról. Az EKE munkatársa természetesen megfelelő védőöltözetben hajtotta végre a mutatványt akkor, amikor a kollégák a csónakokkal a híd közelébe értek.

Nem sokat kellett a hideg, zavaros vízben töltenie, mivel társai, amint a csónak közelébe ért, úszógumit dobtak neki és kihúzták a folyóból.

„Előfordult, hogy Szabolcs a levegőbe emelkedett és onnan jelezte nekünk, hol vannak az orvhorgászok", mesélte közben Márk-Nagy János, az EKE vezető munkatársa. Hasonló szerepet tölt be a siklóernyő árvízvédelmi munkálatok vagy mentés esetében is: a levegőből jelzi, merre van gond illetve merre lehet a keresett személy.

Miközben Szabó Csaba saját és társai élményeit mesélte a 2004-es dél-kelet ázsiai cunamival és a 2010-es haiti földrengéssel kapcsolatban (utóbbi esetben ezer dollárt kért a haiti állam minden egyes szakembertől az országba való belépésért), addig Fülöp Szabolcs is alászállt a kétszáz métert is elért magasságból.

Az isteni bogrács mellett, melyet a Multisalva egyik tagja főzött, elmondta, hogy egyesületük jelenleg a legjobban felkészített csapat Romániában: csak tavaly közel 200.000 eurót fordítottak a tagok képzésére. Érthető tehát, hogy a Szatmár Megyei Tanács szerződéses viszonyban áll a csoporttal: ha bármikor, bárhol nagy baj van, ők sietnek a helyszínre. Ha pedig szükséges, a Felső - Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület is a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre érkezik.

Szeméthalom a víz tetején

A Túr mindkét partján jelentős vízmennyiség borítja a szántóföldet, a kerteket. A szél békésen fodrozza a vízfelszínt, ez jelzi, hogy ott nem két-három centi a felgyülemlett víz mélysége. Amíg a bal parton egy nagy teljesítményű pumpa igyekszik átnyomni a vizet a Túrba, addig a jobb parton megdöbbentő látvány fogadja az embert: szeméthalom úszik a vízen, megakadva a bokrokban, galyakban.

A szomszédos, rendezett udvar mintha a szeméttelep közvetlen közelében lenne....

 

Multisalva akcio from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: