2009-07-27 13:46:32• hírek • MTI

Magyarországi diákok

A magyarországi jelentkezők számának ugrásszerű növekedése a következő egyetemi tanév nagy újdonsága a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE).

Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának rektorhelyettese és Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora is a magyarországi diákok áthallgatásáról számolt be az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak.
Romániában a hét végén zárultak le a felvételi jelentkezések és vizsgák. Összesen 71 magyar tannyelvű szakon hirdetett felvételit a BBTE, a legnépszerűbb még mindig az informatika. Túljelentkezés van testnevelés és mozgásterápia szakon is. Még mindig divatszakma az újságírás, a kommunikáció és a politológia.

 

A BBTE-n javult a felvételizők érettségi átlaga és nőtt a túljelentkezési arány a tavalyi évhez képest. Az idén két és félszer több diák jelentkezett, mint ahány államilag támogatott helyet biztosított az egyetem.
Csökkent a gazdasági szakok iránti érdeklődés. Csupán 223 felvételiző nyújtott be kérelmet a magyar közgazdasági szakok valamelyikére a BBTE-n.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karain - hasonlóan a BBTE helyzetéhez - a kommunikáció és közkapcsolatok szak bizonyult a legnépszerűbbnek, és sokan jelentkeztek a reál szakok közül a kertészmérnökire is. Hollanda Dénes dékán elmondta a lapnak, az újnak mondható angol-német-magyar fordítói szakon is túljelentkezés volt. A műszaki szakokra viszont kevesen jelentkeztek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: