2017-02-13 13:11:43• hírek • Kocsis Zoltán

Magyarország miatt nem nyílhatott meg a három új határátkelő

A román külügyminisztérium január utolsó napjaiban jelezte: kész megnyitni három új határátkelőt a román-magyar határszakaszon. Időközben kiderült, hogy ezek csak egy-egy nap működnének, holott a helyi önkormányzatok állandó átkelőt szeretnének. Más kérdés, hogy a hétvégén semmilyen határnyitás nem volt - Magyarország miatt.

A magyar határrendészet ugyanis semmilyen írásos felhatalmazást nem kapott erre a külügyminisztériumtól, így a hétvégén nem nyitotta meg a három határátkelőt. Hogy ez mikor történhet meg, egyelőre senki sem tudja. „Kollégáink stand by-ban állnak és várnak", árulta el megkeresésünkre Oana Pircalab, a Szatmár Megyei Határrendészet szóvivője.

Még a 2007-2013-as pályázati ciklusban Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több olyan út megépítését pályázta meg sikeresen, amelyek a határ közvetlen közelében található településeket kötnek össze. A 2010-es évek elején még úgy gondolták, csak idő kérdése, Románia mikor csatlakozhat a schengeni övezethez. Nos, ez továbbra is idő kérdése, így ezeken az utakon továbbra is lezárt sorompók jelzik, hol húzódik az országhatár.

Mivel az Európai Fejlesztési Alap biztosai az év elején jelezték Romániának, hogy közeledik az utak építésének elszámoltatása és mivel azokat továbbra sem használják rendeltetésük szerint (nem jelentenek valós kapcsot az adott települések között), így előfordulhat, hogy Romániának vissza kell fizetnie a beruházás költségeit. A román külügyminisztériumnak ezért hirtelen sürgőssé vált a határnyitás és meg is jelölte, erre hol kerüljön sor: Károlypuszta és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, illetve Nagypeleske és Zajta között.

Igen ám, csakhogy itt az úton kívül semmilyen más infrastrukturális feltétel nem adott a határnyitáshoz. Nincsenek épületek, őrbódék, számítógépek, magyarázza Pircalab. A román határrendészet ezért úgy döntött, mobil egységekkel oldja meg az utasok ellenőrzését: egy furgonba van beépítve valamennyi szükséges eszköz. Arról is döntés született, hogy minden egyes átkelőnél két-két román határőr ellenőrizze a be- illetve kifelé irányuló forgalmat.

Noha az érintett önkormányzatok azt szeretnék, hogy az átkelők állandó jelleggel működjenek, a jelenlegi feltételek között érthető, hogy a minisztérium úgy döntött: csak heti egy nap fogadja az utazókat. Annál is inkább, mert az önkormányzatok semmilyen módon nem kívánják támogatni a határátkelők üzemeltetését.

„A minisztérium meg nem nevezett ideig - valószínűleg három hónapig - figyelemmel követi majd a három átkelőhely forgalmát és ennek függvényében dönthet arról, hogy indokolt-e az állandó átkelő kialakítása", magyarázza Pircalab.

A program szerint tehát Károlypuszta és Ömböly, valamint Szárazberek és Garbolc között szombatonként 10.00-18.00, Nagypeleske és Zajta között pedig vasárnaponként 10.00-18.00 között üzemelne a határátkelő. Már február 11-12-től kezdve.

Csakhogy ezen a hétvégén senki sem léphette át a határt a három ominózus helyen. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a három határátkelő nem nyitott ki. Egyelőre nem tudni, hogy a magyar fél mikor kap erre írásos jóváhagyást...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: