2015-01-07 15:24:41• hírek • MTI

Magyarország megtanítaná románul a székelyeket

A Krónika napilap szerdai vezércikke szerint Magyarország átvállalta Romániától annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székely fiatalokat.

Az erdélyi magyar napilap vezércikkírója ekképpen értelmezte a hétfőn bejelentett programot, amely keretében a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 850 székelyföldi fiatalnak tartanak ingyenes felkészítőt az érettségire, többségüknek az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, román nyelvből és irodalomból.

A Krónika szerint Magyarország azért kénytelen olyan feladatot magára vállalni, amely a román állam felelőssége és kötelessége lenne, mert Románia nem viselkedik felelősen a saját állampolgáraival szemben. A lap felidézi, az erdélyi magyar szakmai és politikai szervezetek folyamatos igénye, sőt Traian Basescu exállamfő ez irányú helyeslése ellenére a román nyelvet továbbra is anyanyelvként tanítják a kisebbségi diákok számára, olyan tanterv és tankönyvek alapján, amelyek lehetetlenné teszik az állam nyelvének hatékony és viszonylag könnyű elsajátítását.

A romániai iskolákban jelenleg csak az iskolai felkészítő osztályban, valamint az első és második elemi osztályban tanítják más-más tanterv és tankönyvek szerint a román nyelvet a román és a nem román anyanyelvű gyermekeknek. A továbbiakban a tanterv, a tananyag és a követelményrendszer is azonos. A tömbben élő székelyföldi magyar gyermekek jelentős hányada csak az iskolai tanórákon találkozik a román nyelvvel, és nem képes felvenni a versenyt az érettségi vizsgán a román anyanyelvűekkel. Ezért évek óta a székelyföldi megyékben a legrosszabbak az érettségi eredmények. A sikertelenül vizsgázó fiatalok többségét pedig román nyelvből és irodalomból buktatják meg.

„Miközben a kisebbségi fiatalok elé éppen a román állam gördít akadályt - egyértelműen hátrányos helyzetbe sodorva őket -, a többségi társadalom menetrendszerűen felháborodik, ha a magyarok törik a román nyelvet" - állapítja meg a cikkíró, aki szerint a romántanuláshoz nyújtott segítséggel a magyar állam gyakorlatilag az erdélyi magyarok romániai beilleszkedését ösztönzi, rácáfolva az Erdély elszakítását vizionáló többségi félelmekre.

„Jó lenne, ha Budapest szokatlan, de jó szándékú kezdeményezése Bukarestet is ráébresztené a helyzet visszásságára és a saját felelősségére" - fogalmazta meg szerdai vezércikkében a Krónika erdélyi magyar napilap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: