2015-08-31 15:24:47• hírek • MTI

Magyarország látja el a balti légtér védelmét

Hende Csaba
Hende Csaba

Magyarország látja el szeptember 1-jétől a balti országok légtérvédelmét négy hónapon keresztül. A szimbolikus kulcsátadás hétfő délelőtt a litvániai Siauliai Légi Bázison volt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarország Norvégiától és Olaszországtól vette át a balti országok légtérvédelmét. Hende Csaba honvédelmi miniszter az eseményen azt hangsúlyozta, hogy napjainkban a balti légtér Európa és talán az egész NATO legbonyolultabb légterévé vált, különös tekintettel az ukrán válság következtében kialakult feszült nemzetközi helyzetre.

Az ünnepségen Fekete Tamás alezredes, a magyar kontingens parancsnoka Ivan Anderson alezredestől a norvég, illetve Vito Cracas ezredestől, az olasz légierő képviselőjétől vette át a feladatot szimbolikusan jelképező kulcsot. Juozas Olekas litván védelmi miniszter beszédében kiemelte a litván és a magyar védelmi együttműködés jelentőségét, a két ország hadseregének, légi erejének példamutató együttműködését.

Hende Csaba kitért arra is: Magyarország a NATO tagjaként elkötelezetten gondoskodik fegyveres erejének fejlesztéséről, hogy önmaga védelmén túl hozzájárulhasson a közös védelemhez. "A magyar katonák elkötelezettek, magasan képzettek és kiválóan felkészültek a balti légtérvédelmi misszió vezető szerepének betöltésére" - fogalmazott a miniszter.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében a Magyar Honvédség négy JAS-39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe látja el szeptembertől négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. A több mint 80 fős magyar kontingens nagy részét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya adja. Magyarország a 16. NATO-tagállam, amely átveszi ezt a feladatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: