2016-11-15 11:22:10• hírek • MTI

Magyarország búcsúztat, Románia már a vébé-helyszínen

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este, a svédek elleni barátságos mérkőzéssel nemcsak az évet zárja, hanem az elmúlt, nagyjából két évtized négy meghatározó játékosát is búcsúztatja.

Király Gábor, Juhász Roland, Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos összesen 339-szer lépett pályára a nemzeti együttesben. Közülük kiemelkedik a 40 éves hálóőr, aki 1998-ban, több mint 18 évvel ezelőtt mutatkozott be a válogatottban, s azóta rekordot jelentő 107 alkalommal állt a kapuban.

Juhász 95., Hajnal és Vanczák pedig kereken 60., illetve 80. válogatottbeli fellépésével fejezi majd be karrierjét a nemzeti csapatban.

A magyarok vasárnap Andorrával játszottak világbajnoki selejtezőt a Groupama Arénában, s 4-0-ra győztek. A svédek az Eb-ezüstérmes franciák vendégei voltak a Saint-Denisben, s ugyan Emil Forsberg góljával vezettek, végül 2-1-re kikaptak.

Bernd Storck szövetségi kapitány korábban elmondta, nagyon fontos számára, hogy a nemzeti csapatot tovább alakíthassa a Svédország elleni találkozó tapasztalatainak felhasználásával, és hogy fiatal, korábbi U21-es játékosokat próbáljon ki élesben.

A Zlatan Ibrahimovic utáni korszakban olyan fiatalok válhatnak a háromoroszlánosok meghatározó embereivé, mint Victor Lindelöf (22 éves, Benfica), Emil Forsberg (25 éves, RB Leipzig), John Guidetti (24, Celta Vigo) vagy Isaac Thelin (24., Bordeaux).

A két együttes eddig 44-szer mérkőzött meg egymással. A mérleg: 18 magyar és 16 svéd győzelem, továbbá 10 döntetlen. A tétmérkőzéseket tekintve tizenötször csapott össze a két válogatott: négy magyar siker mellett három alkalommal döntetlen lett az eredmény, míg nyolcszor a svédek örülhettek. Legutóbb 2011. szeptember 2-án találkozott a két gárda, akkor Budapesten az Egervári Sándor által irányította magyar csapat Szabics Imre és Rudolf Gergely góljaival 2-1-re győzött, ezzel megszakította az északi rivális elleni 16 éves nyeretlenségi sorozatot.

Eddigi négy selejtezőmérkőzéséből csak egyet nyert meg, legutóbb pénteken pedig kifejezetten gyenge játékkal simán kikapott hazai pályán Lengyelországtól 3-0-ra, mégis, Románia máris a vébé helyszínén, Oroszországban lép pályára. Más kérdés, hogy természetesen csak felkészülési meccsen. A lengyelek ellen nevezett keretből különböző okok miatt heten - Vlad Chiriches, Alexandru Chipciu, Ovidiu Hoban, Niculae Stanciu, Romario Benzar, Alexandru Maxim és Andrei Ivan - el sem utazott Groznyijba. Ilyen körülmények között lehetőséget kaphatnak a bizonyításra Christoph Daumtól olyan fiatalok, mint Dragos Nedelcu vagy Valentin Cojocaru, továbbá a Terek Groznyijban játszó Gheorghe Grozav illetve a szintén Oroszországban, a Tom Tomszkban szereplő nagykárolyi Eric Bicfalvi.

Nincs túlságosan jó formában az orosz válogatott sem, amely idei nyolc felkészülési mérkőzéséből csak kettőt nyert meg: Litvánia és Ghána ellen. Utóbbi két találkozóját ráadásul elveszítette Costa Rica (3-4) és Katar (1-2) ellen. A két blama után rendesen ciki lenne rájuk nézve, ha Romániát sem tudnák legyőzni...

Felkészülési mérkőzések:
Oroszország - Románia 18.00 Dolce1
Magyarország - Svédország 20.45 M4Sport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: