2005-10-06 10:23:35• hírek • Szatmár.ro

Magyargyűlölet Erdélyben?

WC-kagylóba lógattak fejjel lefelé  egy csíkszeredai magyar tanulót román kollégái.

 

Délvidék után Erdélyben is reneszánszát éli a primitív, erőszakos magyargyűlölet. Ismét magyar fiatalokat bántottak nemzetiségük miatt. A 90 százalékban magyarok lakta Csíkszereda egyetlen román többségű középiskolájában soviniszta nagyromán "szertartás" keretében magyar elsősöket aláztak meg román végzős társaik. Az egyik áldozat, egy IX- es kislány az Erdélyi Naplónak nyilatkozva elevenítette fel a fájdalmas eseményeket.

A megnyitót követő napon, kedden kezdődött, kezd mesélni a lány, miután meggyőződünk arról, valóban magunk vagyunk-e egy csíkszeredai vendéglő kivilágítatlan udvarán. A második óra utáni szünetben egy - szintén magyar - osztálytársammal beszélgettem az osztályban, amikor hirtelen beállított egy román fiú, odajött hozzánk, és megkérdezte, kik magyar nemzetiségűek az itt tanuló fiúk közül. Mi, sejtve, hogy mi készül, megjátszottuk a tudatlant, erre távozott. Semmi sem változott? Másnap bejött öt XII-es román tanuló, egyikük egy nagy román zászlóval a vállán. Mivel rögtön kicsengetés, tehát a tanár távozása után érkeztek, mindannyiunkat a padokban találtak.

A katedrán volt az osztály névsora, tudniillik az első napokban napló hiányában mindenki felírja a nevét egy papírlapra, hogy a tanárok tudjanak hiányzókat és jegyeket írni. Elvették a lapot, és elkezdték szólítani a magyar nevű fiúkat. Az osztálytársaim nem akartak felállni neveik hallatán, a románok pedig egyre agresszívebben követeltelték ezt, mondván, jobb, ha felállnak, különben még nagyobb bajba kerülhetnek. Ezzel párhuzamosan a román osztálytársainkhoz is segítségért folyamodtak, de ők nem adták ki a magyarokat. Kisvártatva azonban, mikor a mieink látták, hogy a XII-esek román osztálytársaik és köztük is konfliktust akartak gerjeszteni, inkább felálltak.

Ekkor a katedrához szólították az elsőt, vállára terítették a zászlót, a kezét a szívére parancsolták, és énekelnie kellett Románia himnuszát. Ugyanezt tették a másodikkal. A látogatók közben szenvedélyesen szurkoltak, azaz hangosabb és hangosabb éneklésre buzdították őket folyamatosan. A végére szegények már ordítottak, ahogy a torkukon kifért, de akkor is üvöltötték: "mai tare, mai tare!" A harmadik osztálytársam azonban - három magyar fiú van az osztályban -, mikor rákerült a sor, felállt és kijelentette: tegyenek vele, amit akarnak, de ő erre nem hajlandó. Akkor sem mozdult, mikor komoly veréssel fenyegették. Aztán egyikük, egy hatalmas termetű, kigyúrt fiú odament hozzá és szabályosan kiemelte a padból úgy, hogy a lába nem érte a földet. Ekkor már ő is énekelt, a katedránál, az udvaron, és énekelt volna még talán a WC-ben is, de ezt szerencsére nem kérték, mikor lábánál fogva lógatták bele a fejét a működésbe helyezett WC-kagylóba. Büntetésül, amiért ellenszegült.

Az osztályban való énekeltetés a mulatságnak csak az első felvonása volt. Utána a folyosón, majd az udvaron is meg kellett ismételni a szertartást, mert a XII-esek úgy vélték, túl kevés ember volt az eseménynek tanúja. Közben videokamerával rögzítették a történteket, emlékbe, vagy hogy azoknak is megmutathassák, akik nem voltak jelen. Az iskola vezetői természetesen mindent tagadnak, szerintük egyszerű ártatlan "beavatási" szertartásról van szó, melyen nemzetiségre való tekintet nélkül minden diák átesett.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: