2018-09-05 09:53:43• hírek • közlemény

Magyarellenes üzenettel gyalázták meg a Széchenyi-szobrot

Szerda reggel magyarellenes firka jelent meg a március 15-én felavatott Széchenyi Istvánt megformáló szobor talapzatán. Az alábbiakban Kereskényi Gábornak az ügyben kiadott közleménye olvasható.

"Mély megdöbbenéssel értesültem ma reggel arról, hogy ismeretlen tettesek meggyalázták a főtéri parkban március 15-én felavatott Széchenyi István-szobrot. Úgy vélem, a szobor talapzatára felírt magyarellenes üzenet szélsőséges támadás nemcsak az itteni magyar, hanem az egész szatmárnémeti közösség ellen. Széchenyi István ugyanis azon kívül, hogy a „legnagyobb magyar” volt, azt képviselte, amit napjainkban is minden magára valamit adó politikus hirdet: egységes, fejlett és szabad Európát. A fejlődés és szabadság gondolata pedig nemcsak a magyaroké, nem irányul senki ellen, minden haladó és tisztességes ember egyetért vele, legyen az magyar, román, sváb vagy roma.
 

Szatmárnémetit az utóbbi 27 év során a békés együttélés jellemezte, az utóbbi hónapokban azonban megváltozott a helyzet. Sajnos akadnak köztünk olyan „politikusok”, akik egyéni céljaik megvalósítása érdekében minden eszközt bevetnek. A magyar és román közösség összeuszításával hónapok óta kísérleteznek, a sajtót és könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket egyaránt felhasználva. A bölcsek nyugalmával eddig nem léptünk fel ez ellen, mert reméltük, hogy idővel megszűnnek ezek az akciók. Sajnos nem így történt. A mai napon megtettük a szükséges jogi lépéseket, az illetékes hatóságoktól pedig elvárom a határozott és gyors fellépést: a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását. Nem nézhetjük tétlenül, hogy politikai kalandorok és a megrendelésükre romboló vandál kezek közösségünkre támadjanak.
 

Ez az akció mélyen sérti a békés együttéllés hagyományait, éppen ezért arra szólítom fel Szatmárnémeti minden tisztességés polgárát, hogy együtt védjük meg közös értékeinket a XXI. századi keresztény Európa eszmeiségének jegyében."


Kereskényi Gábor polgármester
a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke
Szatmárnémeti, 2018. szeptember 5.



A felháborító üggyel kapcsolatban Magyar Lóránd parlamenti képviselő is kifejtette véleményét. "Felháborodással tölt el a tény, hogy szerdára virradóra ismeretlen tettes vagy tettesek magyarellenes üzenettel rongálták meg az idén március 15-én felállított szatmári Széchenyi-szobrot. Szatmárnémetit eddig a békés együttélés jellemezte, nem tudom, hogy kinek állhat érdekében egy ilyen szélsőséges megnyilvánulással mérgezni a szatmári románok és magyarok kapcsolatát. Elfogadhatatlan és megdöbbentő az ilyesfajta viselkedés a XXI. századi Európában. Bízom benne, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján sikerül mielőbb azonosítani az felelősöket és a hatóságok az elvárható operativitással járnak majd el az ügyben" -írta közösségi oldalán a szatmári politikus. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: